Njemačke vlasti odbile pozive Namibije za ratnu reparaciju

Njemačka se obavezala da će tokom 30 godina pružiti razvojnu pomoć afričkoj zemlji u iznosu od 1,1 milijardi eura.

Njemačke vlasti su navele da su usvojile tekst kojim smatraju da su završeni pregovori sa Namibijom započeti 2015. godine (EPA)

Njemačke vlasti danas su odbile zahtjeve dva plemena u Namibiji za odštetu za masakr iz kolonijalne ere i dodale da će ponuđena pomoć od 1,1 milijardi eura biti isplaćena na dobrovoljnoj osnovi.

Vlasti, koje su nedavno masakr označile kao genocid, navele su da su usvojile tekst kojim smatraju da su završeni pregovori sa Namibijom započeti 2015. godine.

„Smatramo da tekst koji smo parafirali predstavlja dobru osnovu za konačno zatvaranje pregovora”, izjavio je šef njemačke diplomatije Heiko Maas u obraćanju donjem domu parlamenta Bundestagu, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Tekst dogovora koji je predstavljen i usvojen u maju bio je na meti kritika u Namibiji, pošto su neki zvaničnici ocijenili da dogovorena novčana nadoknada nije dovoljna.

‘Nema pravnog osnova za plaćanje’

“Dogovor je sklopljen isključivo na dobrovoljnoj osnovi i ne postoji pravni osnov za plaćanje”, rekao je Maas i dodao da priznavanje genocida ne  otvara put ka pravnom zahtjevu za odštetu.

Prema tekstu zaključenom u maju sa vlastima Namibije, Njemačka se obavezala da će tokom 30 godina pružiti razvojnu pomoć u iznosu od 1,1 milijardi eura, što bi trebalo ići ukorist potomcima dva plemena.

Sporazum još trebaju usvojiti parlamenti dvije zemlje, a predviđa i zvanično izvinjenje Njemačke.

Oko 60.000 pripadnika plemena Herero i 10.000 pripadnika plemena Nama ubijeno je od 1904. do 1908. godine, pošto su se pobunili protiv Nijemaca, koji su lokalni živalj podvrgli veoma strogom režimu.

Izvor: Agencije