Kanada postigla dogovor sa grupom starosjedilaca

Do nagodbe je došlo nakon vladinog pokušaja sa se izbori sa javnim gnjevom nakon što su pronađeni ostaci 215 djece domorodaca u bivšoj rezidencijalnoj školi u Kamloopsu.

Vlada Kanae je pod pritiskom pravnih zahtjeva starosjedilaca za kompenzaciju i priznanje na sudu, nakon otkrića posmrtnih ostataka djece (Reuters)
Vlada Kanae je pod pritiskom pravnih zahtjeva starosjedilaca za kompenzaciju i priznanje na sudu, nakon otkrića posmrtnih ostataka djece (Reuters)

Kanada je postigla dogovor sa grupom preživjelih starosjedilaca ukinute rezidencijalne škole zbog zlostavljanja koje su pretrpjeli, čime je okončana četrnaestogodišnja borba za pravdu, saopćila je vlada.

Do nagodbe je došlo nakon vladinog pokušaja sa se izbori sa javnim gnjevom nakon što su pronađeni ostaci 215 djece starosjedilaca u bivšoj rezidencijalnoj školi u Kamloopsu, u pokrajini Britanska Kolumbija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vlada je pod pritiskom pravnih zahtjeva domorodaca za kompenzaciju i priznanje na sudu, nakon otkrića posmrtnih ostataka djece.

Prema posljednjem sporazumu, vlada će platiti po 10.000 kanadskih dolara (8.259 američkih) svakom preživjelom koji je dio zajedničke tužbe i stvoriti nonprofitnu organizaciju vrijednu 50 miliona kanadskih dolara (41 milion američkih dolara) kako bi podržala dobrobit i kulturno naslijeđe starosjedilaca.

‘Kulturni genocid’

Nagodba ne uključuje eksplicitno prihvatanje loših djela vlade.

Procjenjuje se da je između 12.000 do 20.000 preživjelih koji su tužili državu, išlo u rezidencijalnu školu danju, a noću su se vraćali domovima.

Zbog ovoga, nisu obuhvaćeni prethodnom nagodbom za preživjele iz rezidencijalne škole.

Reuters dodaje da je između 1831. i 1996. godine kanadski rezidencijalni školski sistem nasilno odvojio 150.000 djece od svojih roditelja, dovodeći ih u ustanove namijenjene za asimilaciju.

Djeca su bila neuhranjena, tučena i seksualno zlostavljana, navedeno je u izvještaju Komisije za istinu i pomirenje, koja je taj čin nazvala kulturnim genocidom 2015. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO