Je li ‘Mač Jerusalema’ spustio zavjesu na ekonomski medeni mjesec Izraela i Emirata

Izraelski biznismeni koji posluju u Zaljevu, posebno u UAE i Bahreinu, žale se na zahladnjenje odnosa i slabljenje poslovanja nakon izraelske agresije na Pojas Gaze.

Od septembra 2020. godine, Izrael i UAE su potpisali osam glavnih sporazuma u oblasti trgovine, ekonomije i energetike (Getty)

Mohamad Mohsen Watad – okupirani Jerusalem

Izraelski biznismeni koji posluju u Zaljevu, posebno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinu, žale se na zahladnjenje odnosa i slabljenje poslovanja nakon izraelske agresije na Pojas Gaze i upada okupacionih vlasti u Jerusalem i Al-Aksu, te nastavka provedbe plana za prisilno iseljavanje 28 palestinskih porodica iz svojih domova u naselju Sheikh Jarrah i dovođenje doseljenika umjesto njih.

U ovoj fazi, nakon što se palestinsko-izraelski sukob vratio u fokus pažnje arapskog i islamskog svijeta, otvoreno i nezapamćeno zbližavanje koje su osjetili izraelski biznismeni nakon potpisivanja “Abrahamovog sporazuma” postalo je dio prošlosti.

S ciljem da se prevaziđe zahladnjenje ekonomskih odnosa među privrednicima, prilagodi situaciji i novim okolnostima, te u nastojanju da se realiziraju trgovinski i ekonomski sporazumi potpisani između Izraela, UAE-a i Bahreina, primjetan je povratak diskreciji u trgovinskim odnosima, posebno među biznismenima. To upućuje na zabrinutost da bi operacija “Mač Jerusalema” mogla dovesti do okončanja perioda zbližavanja i otvorene ekonomske i trgovinske razmjene.

Od septembra 2020. godine, Izrael i UAE su potpisali osam glavnih sporazuma u oblasti trgovine, ekonomije i energetike. Također su potpisani deseci sporazuma o trgovinskoj saradnji između Izraelskog udruženja proizvođača (MAI) i Emirata i velikih privatnih investicijskih kompanija dvije zemlje. Očekuje se da će obim trgovinske razmjene između dvije zemlje za tri do pet godina doseći oko 14 milijardi šekela (oko 4,5 milijardi dolara), prema informacijama MAI-a u Izraelu.

Medeni mjesec

U svom intervjuu za izraelske novine Yedioth Ahronoth, jedan izraelski biznismen je pričao o promjenama u odnosima i slabljenju saradnje sa izraelskim privrednicima nakon što se palestinsko pitanje ponovo vratilo u prvi plan, i nakon napetosti u Jerusalemu i rata u Gazi. “Prije toga, svaki put kada sam posjećivao Dubai, sva vrata su bila otvorena za mene i druge Izraelce. U proteklih šest mjeseci posjetio sam poslovno UAE deset puta. Emiraćani su u Izraelcima vidjeli ogromnu priliku. Vladala je krajnje srdačna atmosfera i zalagali su se za veću saradnju”, rekao je.

Međutim, čim je završio rat u Gazi, prema riječima izraelskog biznismena koji je ponovo posjetio Dubai, “počeli smo osjećati zahladnjenje u odnosima i poslovanju. Odjednom više nisu (biznismeni iz Emirata i Zaljeva) imali dovoljno vremena za organiziranje sastanaka, izbjegavali su održavanje poslovnih susreta. Nismo bili dobrodošli i više nas nisu mogli gledati.”

U nekim slučajevima nije bilo u pitanju samo zahladnjenje odnosa, već je dolazilo do odbijanja, kritika i oštre retorike, pa sve do protjerivanja i prestanka saradnje i trgovinske razmjene. Drugi izraelski biznismen kaže: “Imamo vrlo bliske odnose s UAE-om. Prije nekoliko dana smo razgovarali s menadžerom lokalne kompanije. Nazvali smo ga radi koordinacije, ali nas je iznenadio svojim odgovorom. Rekao je: ‘Ne želim se susresti s ubicama’, misleći na Jevreje koji služe u izraelskoj vojsci”.

Rat protiv Gaze

Itamar Eichner, politički dopisnik lista, objasnio je da izraelski biznismeni vjeruju da se atmosfera u UAE-u i Bahreinu promijenila nakon rata u Gazi prošlog maja. “Nije stvar u tome da vole Hamas. Uopće nije to u pitanju. Zapravo su ih šokirale scene događaja u Jerusalemu i Al-Aksi i dugo će ostati urezane u njihovo sjećanje”.

Eichner procjenjuje, na osnovu razgovora s biznismenima, pa čak i zvaničnicima diplomatskog kora u Tel Avivu, da se teško može očekivati brz povratak rutine u poslovanju, dokle god je sjećanje na događaje snažno i prisutno. Čak i onda kada se zaborave ili se zatvori stranica napetosti, trebat će više vremena da se odnosi i trgovinska i ekonomska razmjena vrate u rutinu, naglasio je. “Oni (Emiraćani) ne žele da se sada na njih gleda kao na one koji sklapaju poslove s Izraelcima”, kazao je.

Komentirajući hladnoću u odnosima na koju se žale izraelski biznismeni u UAE-u, Eichner je citirao izraelski diplomatski izvor upoznat sa onim što se dešava iza scene po pitanju odnosa s Abu Dabijem, koji je rekao: “To je tako samo prividno i u vrlo ograničenim razmjerima. Situacija nije takva u zvaničnim odnosima i u kontaktima između zemalja koji su ostali čvrsti i jaki. Zahladnjenje je prisutno samo u odnosima s nekim poslovnim ljudima”.

Zajedničke investicije

Uprkos zahladnjenju odnosa među privrednicima dvije zemlje, u Tel Avivu sumnjaju da bi se to moglo odraziti na trgovinske i ekonomske sporazume potpisane između Tel Aviva i Abu Dabija u okviru “Abrahamovog sporazuma”. Podsjećaju na najvažniji projekat saradnje između dvije zemlje, a to je  zajednički investicijski fond dvije države u iznosu od 10 milijardi dolara, koji je pokrenut prošlog marta. Obuhvatat će sve ekonomske, trgovinske i tehnološke oblasti, infrastrukturne projekte, sferu visoke tehnologije i svemirskih tehnologija.

UAE je produbio svoje odnose s Izraelom u mnogim oblastima, uključujući vojnu i političku. Zračne snage UAE-a i Izraela učestvovale su, po prvi put otvoreno, u zajedničkim vojnim vježbama u Grčkoj. Emiratska kompanija “Group 42” postigla je sporazum s izraelskom kompanijom Rafael, koja se bavi razvojem borbene tehnologije i kibernetičkom odbranom, s ciljem plasiranja “tehnologija umjetne inteligencije”.

U maju je izraelska kompanija Delek potpisala memorandum o razumijevanju o prodaji svog udjela u polju prirodnog plina Tamar u Sredozemnom moru u blizini obale Haife kompaniji Mubadala Petroleum iz UAE-a, sa sjedištem u Abu Dabiju, za 1,1 milijardu dolara.

Početkom juna, uprkos hladnim odnosima među biznismenima, Tel Aviv je potpisao dokument kojim se sprečava dvostruko oporezivanje između Izraela i UAE, što je jedan od najvažnijih aneksa ”Abrahamovog sporazuma” potpisanog u Washingtonu u septembra prošle godine. Dokument se smatra važnim stubom u odnosima između dvije zemlje jer pruža sigurnost investitorima i podstiče investicije i ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Ekonomski rast

Pored toga, izraelski list Maariv izvještava da su, uprkos zahladnjenju odnosa među privrednicima zbog izraelskih napada na Jerusalem i Gazu, odnosi na zvaničnom nivou nastavljeni, pa čak su i ojačali tokom vojne akcije “Čuvar zidina” koju je okupaciona vojska pokrenula protiv Pojasa Gaze.

List ističe da je odmah nakon završetka rata u Gazi, a u sklopu saradnje Izraela i UAE-a, u Dubaiju pokrenut svjetski investicioni forum na specijalnoj konferenciji dvije medijske organizacije The Jerusalem Posta i Khaleej Timesa. Na svečanoj ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici dviju zemalja kako bi razgovarali o načinima unapređenja globalne ekonomije.

Maariv je citirao predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Ronalda Laudera koji je rekao da je “Abrahamov sporazum promijenio nabolje naš jezik i cijelu bliskoistočnu regiju. Velika većina Arapa i Jevreja na Bliskom istoku želi živjeti u miru.”

Komentirajući ono čemu svjedoče trgovinski odnosi između dvije države u kontekstu napetosti, odlazeći izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi je rekao, u saopćenju, da je potpisivanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju sa UAE-om još jedan značajan pokazatelj u sporazumu o miru i normalizaciji odnosa između Izraela i kruga država koje se zalažu za mir na Bliskom Istoku, te da sporazum odražava predanost i dubinu odnosa uprkos svim okolnostima i situacijama.

Izvor: Al Jazeera