Izraelske snage ubile palestinske obavještajce na tajnom zadatku

Najmanje tri Palestinca, od čega dva pripadnika vojnih obavještajnih službi PA, su ubijena tokom izraelske racije u okupiranoj Zapadnoj obali.

Porodica ubijenog Tayseera Isse u mrtvačnici (EPA)

Izraelske snage ubile su najmanje tri Palestinca, uključujući dva pripadnika vojnih obavještajnih službi Palestinske administracije (PA) u raciji pred zoru u gradu Jenin, okupirana Zapadna obala, objavile su palestinske vlasti u četvrtak.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je identificiralo dva oficira kao Adhama Yassera Alawija (23) i Tayseera Issu (32), objavila je palestinska agencija Wafa i dodala kako je treća žrtva bio Jamil al-Amuri koji je bio zatvoren u izraelskim zatvorima.

Još jedan palestinski policajac Muhammad al-Bazour (23) je kritično ranjen tokom izraelske tajne operacije i prebačen je u izraelsku bolnicu, navodi Wafa.

Snimak kojem je agencija AP imala pristup prikazuje palestinskog policajca koji se zaklanja iza vozila dok se čuje pucnjava. Jedan od uzvika koji se čuju je da je riječ o razmjeni vatre sa izraelskim obavještajnim snagama.

Izraelski mediji su objavili kako je al-Amuri bivši zatvorenik i pripadnik Palestinskog Islamskog džihada, ali te podatke još nisu potvrdile palestinske vlasti.

Maskiranje u Palestince

Al Jazeerin novinar Harry Fawcett iz okupiranog Istočnog Jerusalema javlja kako je riječ o „tajnoj operaciji u civilnom vozilu“.

„Koliko razumijemo, oni (izraelske snage) su za metu imale najmanje jednog pripadnika Palestinskog Islamskog Džihada. Jedan muškarac je ubijen u operaciji, a drugi ranjen i njega su odvele izraelske snage. Navodi se kako je ubijeni pripadnik spomenutog pokreta“, navodi on.

Kako se navodi, drugi čovjek koji je odveden je Palestinac po imenu Wissam Abu Zaid. On je navodno uhapšen tokom operacije.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa osudio je „opasnu izraelsku eskalaciju“, kazavši kako su tri Palestinca ubile izraelske specijalne snage čiji se pripadnici odijevaju kao Palestinci tokom racija i hapšenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije