Evropski parlament sprema tužbu protiv Evropske komisije

Razlog je neprovođenje mehanizma o uvjetovanosti korištenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava.

Parlament će odmah početi s potrebnim pripremama za mogući sudski postupak protiv Komisije (AFP)
Parlament će odmah početi s potrebnim pripremama za mogući sudski postupak protiv Komisije (AFP)

Evroparlamentarci usvojili su rezoluciju koja predviđa tužbu protiv Evropske komisije, ako ne ispuni zahtjev Evropskog parlamenta, zbog neprovođenja mehanizma o uvjetovanosti korištenja sredstava iz evropskih fondova poštivanjem vladavine prava.

Instrument o povezanosti korištenja evropskih sredstava s poštivanjem vladavine prava na snazi je od 1. januara 2021., a evroparlamentarci ističu u rezoluciji da Komisija još nije poduzela konkretne mjere u skladu sa novim pravilima te da nije dostavila smjernice o provođenju Uredbe do 1. juna, što je rok koji je EP odredio 25. marta.

Evropski parlament je stoga naložio svom predsjednik Davidu Sassoliju da u roku od dvije sedmice “pozove Komisiju da ispuni svoje obaveze iz spomenute uredbe”.

Parlament će pak “o međuvremenu odmah započeti s potrebnim pripremama za mogući sudski postupak protiv Komisije u okviru članka 265. UFEU-a (Ugovor o funkcioniranju Europske unije)”, navodi se u rezoluciji usvojenoj s 506 glasova, javlja Hina.

Protiv je bilo 150 zastupnika, a 28 je bilo suzdržano.

Spomenuti članak omogućava evropskim institucijama da tuže jedna drugu pred Sudom Evropske unije, ako smatraju da je došlo do kršenja Ugovora.

Protivljenje Poljske i Mađarske

Na samitu evropskih lidera krajem prethodne godine dogovoreno je donošenje Uredbe o uvjetovanosti u pogledu vladavine prava, kojoj su se dugo protivile Poljska i Mađarska.

Međutim, tada je postignut kompromis da se odluka o povezivanju dodjele evropskih sredstava s vladavinom prava ne primjenjuje dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska, protiv kojih je pokrenut postupak zbog mogućeg kršenja vladavine prava, u martu su podnijele tužbu Evropskom sudu pravde (ECJ) koji će odlučiti predstavlja li mehanizam o uvjetovanosti kršenje Ugovora o EU-u.

Komisija je, po dogovoru krajem godine, pristala da neće djelovati po uredbi dok se ne donesu smjernice o njenoj primjeni.

Povjerenik Komisije za budžet i administraciju Johannes Hahn dan je izrazio čuđenje inicijativom Evropskog parlamenta.

“Komisija je pripremila vrlo jasne smjernice kako bi donijela jasnoću u primjeni ove uredbe”, kazao je, dodavši da smjernice neće promijeniti uredbu.

Pojedini su zastupnici ukazali da zbog neprimjene uredbe neke zemlje, poput Poljske i Mađarske, nastavljaju kršiti propise.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO