Bjeloruska opozicija zahtijeva međunarodni sud protiv Lukašenka

Tokom posjete Češkoj, Svetlana Tihanovska pozvala je na osnivanje međunarodnog suda koji će suditi režimu u Minsku.

Bjeloruska opoziciona liderka ponovno je osudila hapšenje blogera Romana Protaševiča, čiji je avion morao prisilno sletjeti u Minsk

Bjeloruska opozicijska čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je na osnivanje međunarodnog suda koji će suditi režimu u Minsku na čelu s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

“Zločini Lukašenkove diktature” moraju se istražiti, rekla je u svome govoru pred Senatom u Pragu 38-godišnja opozicijska čelnica.

Tihanovska se kandidovala na predsjedničkim izborima u augustu 2020. godine protiv autoritativnog vođe Lukašenka, koji se proglasio pobjednikom izbora što je opozicija odbacila, prenosi Hina.

Hapšenje blogera

Predsjednik češkog Senata Tihanovsku je ranije predstavio kao “izabranu predsjednicu Bjelorusije.”

Jedini put za izlazak iz krize u Bjelorusiji su slobodni izbori pod međunarodnim nadzorom, naglasila je političarka pred gornjim domom češkog parlamenta.

Ponovno je osudila hapšenje blogera Romana Protaševiča, čiji je avion morao prisilno sletjeti u Minsk prije otprilike dvije sedmice, što je zaprepastilo međunarodnu zajednicu.

Tokom posjete Češkoj, koja je trajala nekoliko dana, Tihanovska se sastala s premijerom Andrejom Babišom i predsjednikom Milošom Zamanom, među ostalima.

Zeman joj je poželio “pobjedu u borbi s posljednjim evropskim diktatorom”, prenio je glasnogovornik 76-godišnjeg predsjednika.

Izvor: Agencije