Biden će upozoriti Britaniju da ne ugrožava mir u Sjevernoj Irskoj

Biden će pokušati iskoristiti putovanje kako bi vratio povjerenje američkih saveznika u Europi i Aziji nakon zbrke koju je ostavio Donald Trump.

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden stižu na aerodrom Cornwall u Newquayu u Britaniji, gdje će američki predsjednik prisustvovati samitu G7 od 11. do 13. juna 2021. (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden upozorit će britanskoga premijera Borisa Johnsona na njihovom prvom sastanku da učini sve kako bi spriječio da nesuglasice s Evropskom unijom ugroze krhki mir u Sjevernoj Irskoj.

Na prvom putovanju u inozemstvo otkako je u januaru preuzeo dužnost, Biden će se sastati s Johnsonom u Carbis Bayu u Cornwallu u četvrtak, uoči sastanka G7, koji će se održati od petka do nedjelje, summita NATO-a u ponedjeljak, sastanka SAD-EU u utorak te sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi dan nakon toga.

Biden će pokušati iskoristiti putovanje kako bi vratio povjerenje američkih saveznika u Europi i Aziji nakon zbrke koju je ostavio Donald Trump, navodi agencija Reuters a prenosi Hina.

Neugodna poruka Johnsonu

No, Biden nosi i neugodnu poruku Johnsonu, jednome od vođa Brexita 2016. godine: spriječite da neugodni pregovori s EU-om ugroze mirovni sporazum sklopljen uz pomoć SAD-a 1998. kojim su prekinuta tri desetljeća krvoprolića u Sjevernoj Irskoj.

“Predsjednik Biden rekao je kristalno jasno kako vjeruje da je taj sporazum temelj miroljubive koegzistencije u Sjevernoj Irskoj”, rekao je savjetnik Bijele kuće za sigurnost Jake Sullivan novinarima u Air Force One.

“Svaki potez koji bi ugrozio ili potkopao sporazum ne bi bio dobro primljen u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Sullivan, ali nije želio reći da Johnsonovi potezi ugrožavaju mir.

Premda je Britanija formalno napustila EU 2020. godine, dvije strane još razmjenjuju prijetnje vezane uz sporazum o Brexitu, nakon što je London jednostrano odgodio primjenu klauzula vezanih uz Sjevernu Irsku.

Uoči susreta Bidena i Johnsona, britanska je vlada saopćila kako se očekuje da će se dvojica čelnika složiti s time da što prije trebaju početi dogovori o ponovnoj uspostavi putovanja između dvije zemlje.

Kako je izvijestio Reuters u utorak, Bidenova administracija osniva radne skupine s Britanijom, Kanadom, Meksikom i Evropskom unijom koje će donijeti preporuke za sigurno ponovno omogućavanje putovanja nakon 15 mjeseci ograničenja zbog pandemije. Američki i britanski dužnosnici ne očekuju da će Washington ukinuti ograničenja prije 4. jula.

Atlantska povelja

Osim toga, Biden i Johnson trebali bi dogovoriti i ambicioznu novu “Atlantsku povelju” po uzoru na onu koju su potpisali premijer Winston Churchill i predsjednik Franklin Roosevelt 1941. godine.

Nova povelja sadržala bi planove o bliskoj saradnji na osam područja, među kojima su “odbrana demokratije, izgradnja poštenog i održivog trgovinskog sistema, suočavanje sa cyber napadima, borba protiv klimatskih promjena i zaustavljanje pandemije korona virusa”.

Jedan od ciljeva bit će i uspostava sigurnoga putovanja, navodi se u saopćenju britanske vlade. Prije pandemije više od pet miliona Britanaca svake je godine posjećivalo SAD, a više od 4,5 miliona Amerikanaca putovalo je u Britaniju.

Izvor: Agencije

Povezane

Predsjednik SAD-a Joe Biden kaže da je riječ o historijskoj presudi koja pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati i osnažuje zajedničku odlučnost da se spriječe buduća zlodjela.

Published On 08 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO