Vrhovni sud SAD-a odbio žalbu Johnson & Johnsona

Američka kompanija je tražila poništenje odštete od 2,12 milijarde dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije izazvali rak jajnika.

Odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Missouri (EPA)
Odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Missouri (EPA)

Američki Vrhovni sud odbio je žalbu kompanije Johnson & Johnson u kojoj je tražila poništenje odštete od 2,12 milijarde dolara ženama kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Ovom odlukom Vrhovnog suda ostaje na snazi prošlogodišnja presuda Apelacionog suda države Missouri kojom je kompaniji naređeno da 22 žene dobiju ukupnu nadoknadu od 2,12 milijardi dolara, čime je bio umanjen iznos naknade iz prvostepene presude, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sud iz Missourija je 2018. godine naredio kompaniji J&J da plati odštetu od 4,7 milijardi dolara za 22 žene kojima su proizvodi te kompanije, koji sadrže talk, izazvali rak jajnika.

Šestomjesečno suđenje

Nakon šestosedmičnog suđenja, porota je odlučila da osobe koje su tužile kompaniju dobiju 4,14 milijardi dolara kaznene odštete i 550 miliona dolara za kompenzacijsku odštetu.

Stručnjaci su svjedočili tokom suđenja da je azbest, poznati kancerogen, pomiješan s mineralnim talkom, koji je osnovni sastojak J&J baby pudera i proizvoda za tuširanje, a advokati su rekli da su vlakna azbesta i čestice talka pronađene u tkivu jajnika mnogih žena.

Vrhovni sud u Missouriju, najviši sud države, u novembru je odbio saslušati žalbu kompanije na presudu Apelacionog suda u Missouriju, što je navelo kompaniju J&J da se žali Vrhovnom sudu SAD-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO