Trudeau: Pronađena tijela domorodačke djece nisu izolovan incident

Ostaci tijela 215 djece nađeni su na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu u kanadskoj pokrajini.

Od kraja 19. vijeka do 1970-ih više od 150.000 indijanske djece moralo je da ide u krišćanske škole koje je finansirala država (Al Jazeera)

Premijer Kanade Justin Trudeau je rekao da pronalaženje tijela domorodačke djece nije izolovani incident.

Ostaci tijela 215 djece, od kojih su neka imala svega tri godine, nađeni su na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole za domorodačku djecu u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija.

Domoroci su nakon toga zatražili pregled svih bivših škola – institucija koje su držale djecu oduzetu iz porodica širom zemlje.

“Kao premijer, zgrožen sam sramotnom politikom koja je otimala domorodačku djecu iz njihovih zajednica. Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident”, rekao Trudeau i dodao da se neće kriti od toga.

Učenici indijanske škole

Istakao je da se istina mora priznati i da su te škole bile stvarnost i “tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i mi se moramo tome prilagoditi”.

Djeca su bila učenici indijanske škole Kamloops u pokrajini Britanska Kolumbija, koja je radila od 1890. do 1969. godine, kada ju je kanadska vlada preuzela od Rimokatoličke crkve, a zatvorila ju je 1978. godine, navodi AP a prenosi Beta.

Od kraja 19. vijeka do 1970-ih više od 150.000 indijanske djece moralo je da ide u krišćanske škole koje je finansirala država, u sklopu programa asimilacije domorodačke djece u kanadsko društvo.

Djeca su prisilno prevođena u krišćanstvo i nisu smjela da govore svoje maternje jezike.

Mnoga djeca su prebijana i zlostavljana, a vjeruje se da je umrlo do 6.000 učenika.

Kanadska vlada se 2008. zvanično izvinila i priznala da je u tim školama bilo učestalog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO