Stoltenberg: Dodatna izdvajanja za NATO ulaganje u sigurnost

Ne postoji kontradikcija između napora u jačanju nacionalnih odbrana saveznika i jačanju Alijanse, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg: NATO je kamen-temeljac odbrane i sigurnosti svih saveznika (EPA)

Samit NATO-a 14. juna u Briselu bit će historijska prilika da se ojačaju transatlantske veze i da se Alijansa pripremi za sve manje predvidljiv svijet pun izazova, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO članica poručio je da postoji širok konsenzus koji poziva na dodatna izdvajanja za odbranu.

To bi se trebalo formalizirati kroz Agendu Alijasne 2030, koja će biti usvojena na samitu u Briselu, prenosi Tanjug.

‘Jasna poruka građanima’

“Ne postoji kontradikcija između napora u jačanju nacionalnih odbrana saveznika i jačanju NATO-a. NATO je kamen-temeljac odbrane i sigurnosti svih saveznika. Zajednička potrošnja je efikasan način potrošnje i šalje jasnu poruku našim građanima, kao i potencijalnim izazivačima. To je i način investiranja u vezu između Evrope i Sjeverne Amerike”, kaže Stoltenberg.

Ocjenjuje da će se povećanim zajedničkim finansiranjem osigurati više resursa za bolju pripremljenost NATO snaga, za infrastrukturu, ali i za rad s partnerskim zemljama.

Izvor: Agencije