Šta znamo o koaliciji u Izraelu koja bi mogla svrgnuti Netanyahua

Ultradesničarski političar Naftali Bennett i centristički lider Yair Lapid udružili su se kako bi uklonili Benjamina Netanyahua sa vlasti.

Centrističko-desničarski savez koji vodi Netanyahuova stranka Likud dobila je najviše glasova na izborima u aprilu, sa više od 50 mjesta, ali nije dobila potrebnu većinu da formira vladu
Centrističko-desničarski savez koji vodi Netanyahuova stranka Likud dobila je najviše glasova na izborima u aprilu, sa više od 50 mjesta, ali nije dobila potrebnu većinu da formira vladu

Netanyahuovom rekordnom 12-godišnjem mandatu na mjestu izraelskog premijera možda dolazi kraj, jer njegovi politički rivali ujedinjuju snage kako bi formirali koaliciju nakon četvrtih izbora u dvije godine.

Svaki od ta četiri izbora se posmatrao kao referendum o Netanyahuu, kojem se sudi u slučaju korupcije, i svaki se završio zastojem.

Nova krhka koalicija počela je djelovati nakon što se ultradesničarski političar Naftali Bennett pridružio centrističkom lideru Yairu Lapidu.

Bennett, koji je bio Netanyahuov ministar odbrane, branio je svoju odluku da se udruži sa Lapidom da spriječi pete izbore u malo više od dvije godine.

“Moja namjera je da uradim najviše što mogu kako bi formirao vladu nacionalnog jedinstva sa svojim prijateljem Yairom Lapidom, tako da, Božjom voljom, zajedno možemo spasiti zemlju od haosa i vratiti Izrael na pravi smjer”, rekao je u nedjelju nakon sastanaka sa svojom strankom Yamina.

Netanyahu je nazvao plan o koaliciji “opasnošću za sigurnost Izraela”. Optužio je Bennetta za izdaju desničara u Izraelu i pozvao nacionaliste koji su se pridružili razgovorima o koaliciji da ne uspostavljaju “ljevičarsku vladu”.

Lapid je dobio zadatak da formira novu vladu do srijede u 22:59. Izraelski mediji su objavili da bi se prema predloženim uvjetima dogovora Bennett i Lapid trebali mijenjati na poziciji premijera, ali to nije još zvanično potvrđeno.

Prijedlog o koaliciji se dešava 11 dana nakon izraelskih napada na Gazu u kojima je 250 Palestinaca i 12 Izraelaca ubijeno.

Ovo su neki od glavnih detalja:

Koje stranke su u koaliciji?

Nova krhka koalicija stvorena je nakon što se Bennett, čija stranka Yamina ima šest mjesta u parlamentu, udružio sa Lapidovom strankom Yesh Atid (Postoji budućnost). Sa 17 mjesta, Yesh Atid je druga najveća stranka u Knessetu koji ima 120 članova.

Centrističko-desničarski savez koji vodi Netanyahuova stranka Likud dobila je najviše glasova na izborima u aprilu, sa više od 50 mjesta, ali nije dobila potrebnu većinu da formira vladu.

Koalicija protiv Netanyahua bi onda bila krhka i trebala bi joj podrška palestinsko-izraelskih članova parlamenta, navode stručnjaci.

61 mjesto:

Yesh Atid – 17
Saveznici Yesh Atida – 34
Yamina – 6
Ujedinjena arapska lista – 4

Reporter Al Jazeere Herry Fawcett izvještava iz Zapadnog Jerusalema da će Lapid najvjerovatnije uključiti i Ujedinjenu arapsku listu u koaliciju.

“Lapid mora da učvrsti sve bilateralne dogovore sa različitim strankama u ovoj koaliciji… a ima obećanje o vjerovatnoj podršci Ujedinjene arapske liste koja ima četiri mjesta – što je prva takva palestinsko-izraelska stranka koja će biti uključena u takav dogovor”, javlja Fawcett.

Šta je njihova agenda?

Očekuje se da će koalicija biti fokusirana na ekonomski oporavak od COVID-a 19, dok će sa strane ostaviti pitanja o kojima se uključene stranke ne slažu, kao što je uloga religije u društvu i palestinske državne aspiracije.

Yamina podržava izraelska naselja, koja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu, kao i djelomičnu aneksiju palestinskih teritorija.

Bennett se protivi dvodržavnom rješenju. Tokom nedavnog bombardovanja Gaze, za Al Jazeeru je rekao: “Širina Izraela je samo 12-13 kilometara, vidimo u šta su oni pretvorili Gazu, nijedan Izraelac se neće odreći Judeje i Samarije (Zapadne obale) i dopustiti im da naprave državu terora samo nekoliko minuta od kuće…”

Yesh Atid, osnovan 2012, je sekularna i centristička stranka.

Dov Waxman, direktor UCLA Y&S Nazarian centra za izraelske studije, rekao je za Al Jazeeru da bi cilj udaljavanja Netanyahu iz vlade mogao biti jedino o čemu će se složiti.

“To je široka vlada koja uključuje ne samo centar i desnicu, nego i ljevičarske stranke. Tako da je to veoma široka koalicija koju zajedno drži jedna stvar o kojoj se svi slažu, a to je da ne žele da Netanyahu ostane premijer”, rekao je.

“U smislu onoga što mogu uraditi, to je veoma malo. Mislim da će to najvjerovatnije biti fokus na ekonomska pitanja. Tu postoji najveće slaganje između stranaka… Kada govorimo vanjskopolitičkim pitanjima i pitanju Palestinaca, neslaganje između stranaka koalicije čini da je malo vjerovatno da će doći do neke stvarne političke promjene.”

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO