Njemačka odbacila mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini

Uvjeren sam da sukob mogu riješiti samo politički kanali, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Heiko Maas je odbacio ideju o isporukama oružja, ističući podršku Ukrajini u diplomatiji i bilateralnoj pomoći (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova u utorak je odbacio ideju o isporuci oružja Ukrajini, nakon što je predsjednik te zemlje naznačio da bi želio vojnu pomoć iz Berlina.

Njemačka je, zajedno s Francuskom, predvodila zapadne diplomatske napore na rješavanju dugotrajnog sukoba između Kijeva i separatističkih pobunjenika koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, ali su napori na političkom rješenju zaustavljeni, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski citiran je u utorak u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung da je kancelarka Angela Merkel učinila mnogo za Ukrajinu, ali “naravno da sam se nadao više od nje, posebno u normandijskom formatu” razgovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske.

Zelenski: Njemačka može učiniti više

“Njemačka može učiniti više”, rekao je, ukazujući na nedavne komentare lidera opozicione stranke Zelenih Roberta Habecka tokom posjeta Ukrajini.

“Njemačka nam nije pružila vojnu pomoć, ali mogla bi. Njemačka ima sjajne brodove: glisere, raketne glisere i patrolne čamce”, kazao je Zelenski.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je odbacio ideju o isporukama oružja, ističući pritom njemačku podršku Ukrajini u diplomatiji i bilateralnoj pomoći.

“Uvjeren sam da sukob mogu riješiti samo politički kanali, a to bi trebalo biti jasno svim uključenim. Ovo ostaje vodeće načelo našeg angažmana i neće se promijeniti, isporuke oružja u tome ne pomažu”, rekao je on novinarima u Berlinu.

Ukrajina se, također, snažno protivi završetku novog plinovoda izgrađenog od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora.

Izvor: Agencije