Kim Jong-un želi da ima zamjenika

Sjevernokorejska vladajuća partija promijenila je svoja pravila kako bi postavila zamjenika lideru Kimu Jongu-unu, koji želi da obnovi unutrašnju politiku.

Sada Kim Jong-un želi da vlada igra veću ulogu u vladi, u poređenju sa vojnom vladavinom koju je provodio njegov otac (EPA)
Sada Kim Jong-un želi da vlada igra veću ulogu u vladi, u poređenju sa vojnom vladavinom koju je provodio njegov otac (EPA)

Sjevernokorejska vladajuća partija promijenila je svoja pravila kako bi postavila zamjenika lideru Kimu Jongu-unu, koji želi da obnovi unutrašnju politiku, objavila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yohnap.

Agencija citira neimenovani izvor iz Sjeverne Koreje koji kaže da će ubuduće “prvi sekretar” predsjedavati sastancima u ime Kima Jong-una, prenosi Tanjug.

Kim je utvrdio svoju poziciju na kongresu Radničke partije Koreje u januaru, kada je izabran za generalnog sekretara i ponio titulu koju je nosio njegov pokojni otac.

Drugačiji pristup

Sada Kim Jong-un želi da vlada igra veću ulogu u vladi, u poređenju sa vojnom vladavinom koju je provodio njegov otac, dodaje Yohnap, a prenosi Reuters.

Prošle godine južnokorejski poslanik je rekao da je seulska obavještajna služba navela da vjeruje da je Kimova sestra, Kim Yo-jong prva zamjenica vođe Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije

Povezane

Kim Jong-un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, javila je zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje.

10 Feb 2021

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un osudio je svoj kabinet zbog nedostatka inovacija i ‘pametnih strategija’ u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan.

12 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO