Katar: Razmotrite dosadašnju ‘bezuslovnu podršku’ Izraelu

Sredstvima Katara obnovit će se 45.000 uništenih kuća u Gazi u narednih pola godine, kaže Lolwah Al-Khater.

Katar pozdravlja svaki iskren i konstruktivan dijalog kao djelotvoran u rješavanju svih otvorenih pitanja, rekla je Lolwah Al-Khater (Anadolija)
Katar pozdravlja svaki iskren i konstruktivan dijalog kao djelotvoran u rješavanju svih otvorenih pitanja, rekla je Lolwah Al-Khater (Anadolija)

Katar je spreman igrati ulogu posrednika između regionalnih sila kako bi se postigli mir i stabilnost, izjavila je Lolwah Al-Khater, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Katara.

“Katar je otvoren za medijaciju, ukoliko se ukaže potreba, iz uvjerenja u sam značaj napora na posredovanju s ciljem postizanja mira i globalne stabilnosti”, rekla je Al-Khater u intervjuu za rusku novinsku agenciju Sputnjik, prenijela je Anadolija.

Al-Khater je govorila o mogućnosti da zvanična Doha posreduje između palestinskog pokreta Hamas i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Što se tiče mogućnosti posredovanja između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, Al-Khater je rekla da to pitanje “još nije pokrenuto”.

Važnost dijaloga s Iranom

Dodala je da Katar pozdravlja i takvu mogućnost, ističući važnost dijaloga s Iranom za “miran suživot u regiji“.

Također je naglasila da i dalje važi poziv koji je Katar uputio egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu Al-Sisiju da posjeti Dohu, dodajući da će tačan datum biti utvrđen u saradnji s egipatskom stranom.

Na pitanje o tursko-egipatskim odnosima, Al-Khater je kazala da Katar pozdravlja svaki iskren i konstruktivan dijalog kao djelotvoran u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Također je pozvala međunarodne aktere da razmotre svoju “bezuslovnu podršku” Izraelu.

Dodala je da postoje planovi da se sredstvima Katara u narednih šest mjeseci obnovi 45.000 uništenih kuća u Pojasu Gaze.

 

Izvor: Agencije

Povezane

Odnosi dvije zemlje se popravljaju nakon što je Egipat, zajedno sa tri zaljevske države, ranije ove godine ukinuo blokadu Katara.

25 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO