Izraelski vojni izvoz 2020. iznosio 8,3 milijardi dolara

Većina oružja bila je namijenjena područjima Azije i Pacifika.

Izrael je 2020. bio indirektno uključen u sukob u Nagorno Karabahu (EPA)

Izraelski vojni izvoz iznosio je 8,3 milijarde dolara u 2020. godini, a većina je bila namijenjena područjima Azije i Pacifika, objavilo je u utorak izraelsko ministarstvo odbrane.

“Ovo je drugi historijski rekord, nakon 2017. s 9,3 milijardi dolara i povećanje za milijardu dolara u poređenju s prethodnom godinom”, navelo je ministarstvo.

Međunarodni institut za mirovna istraživanja u Stockholmu je stavio Izrael na osmo mjesto izvoznika oružja u svijetu 2020. i dodao da su mu glavni kupci Indija, Kanada, Vijetnam i Azerbajdžan, koji je 2020. vodio veliki sukob s Armenijom.

Ministarstvo odbrane je izvijestilo da su najvažniji izvozni proizvodi 2020. postali radarski i sistemi za rano uzbunjivanje (16 posto) nakon čega slijede isporuke oružja i streljiva, zatim bespilotni zračni sistemi i dronovi (15 posto).

Glavni dobavljač oružja Azerbejdžanu

„Veliki je uspjeh usred pandemije povećanje vojnih izvoza”, ocijenio je general Yari Kulas iz uprave za međunarodnu koordinaciju ministarstva odbrane.

Prodaje u područja Azije i Tihog oceana, što uključuje Bliski istok, predstavljaju 44 posto ukupne prodaje, 30 posto izvoza je usmjereno u Evropu, 20 posto u Sjevernu Ameriku, četiri posto u Afriku i dva posto u Južnu Ameriku, navelo je ministarstvo ne preciziravši zemlje.

Veliki dobavljač oružja Azerbajdžanu, Izrael je 2020. bio indirektno uključen u sukob u Nagorno Karabahu.

Posljednjih pet godina Izrael je bio glavni dobavljač oružja Azerbajdžanu, ispred Rusije, uz prodaju vrijednu više od 740 milijuna dolara, prema podacima Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Izvor: Agencije