Izrael bijesan na Bahrein i Sudan zbog glasanja u UN-u

Izrael je izrazio nezadovoljstvo zbog podrške Bahreina i Sudana odluci Vijeća za ljudska prava UN-a da se formira istražna komisija o kršenjima prava u Pojasu Gaze koja je počinila izraelska vojska.

Sudan i Bahrein su glasali za formiranje istražne komisije UN-a vezano za kršenja prava koja je izraelska vojska počinila u Pojasu Gaze (AP)
Sudan i Bahrein su glasali za formiranje istražne komisije UN-a vezano za kršenja prava koja je izraelska vojska počinila u Pojasu Gaze (AP)

U ponedjeljak je izraelska okupaciona vlada izrazila nezadovoljstvo zbog podrške Bahreina i Sudana odluci Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) da se formira istražna komisija o kršenjima prava u Pojasu Gaze koja je počinila izraelska vojska.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova jasno je stavilo do znanja Manami i Kartumu da se od njih očekuje da glasaju drugačije i da Izrael nije zadovoljan načinom na koji su glasali jer to ne ide u prilog jačanju mira u regiji, prema onome što je saopćio izraelski list Yedioth Ahronoth.

Već se govori o prvim neslaganjima između Izraela i Bahreina i Sudana, koji su krajem prošle godine normalizirali svoje odnose s Tel Avivom, prenosi Anadolija.

U sličnom kontekstu, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak meksičkog ambasadora u Izraelu kako bi dobilo objašnjenja u vezi s istim pitanjem.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u izjavi za medije da je “ambasador Meksika u Izraelu Pablo Macedo pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova nakon što je Meksiko glasao u Vijeću za ljudska prava za uspostavljanje istražne komisije protiv Izraela vezano za događaje koji su pratili operaciju Čuvari zida”, misleći na nedavni rat u Gazi.

Pozivi na razgovor

Ministarstvo dodaje da je Modi Ephraim, zamjenik generalnog direktora Odjela za Latinsku Ameriku Ministarstva vanjskih poslova, objasnio ambasadoru da Izrael očekuje od prijatelja poput Meksika da se dobri zajednički bilateralni odnosi između dvije zemlje odraze i na međunarodnoj sceni.

Ephraim je dodao da ”Izrael nadalje očekuje da Meksiko stoji uz njega u ovo teško vrijeme na isti način na koji je Izrael navikao to činiti prema njemu i da pokaže razumijevanje za sigurnosne izazove s kojima se Izrael suočava”.

U nedjelju je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo filipinskog ambasadora u Izraelu na razgovore zbog istog razloga.

U četvrtak je Vijeće za ljudska prava UN-a, koje čini 47 država, izglasalo otvaranje međunarodne istrage o kršenjima prava počinjenim tokom 11-dnevne konfrontacije između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova i Hamas su pozdravili ovu odluku, dok ju je Izrael odbacio i naglasio da neće sarađivati po tom pitanju.

Palestinske teritorije, posebno Pojas Gaze, bile su izložene izraelskoj agresiji koja je trajala 11 dana i završila 21. maja nakon postizanja sporazuma o prekidu vatre.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO