Iran: Prepreke obnovi sporazuma komplicirane, ne i nesavladive

Pregovori su dostigli fazu u kojoj nekoliko ključnih pitanja treba biti odlučeno, a to zahtijeva odgovarajuću pažnju i vrijeme, kaže glasnogovornik iranske vlade.

Iran i šest svjetskih sila od aprila pregovaraju u Beču (EPA)
Iran i šest svjetskih sila od aprila pregovaraju u Beču (EPA)

Iran vjeruje da su prepreke obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama komplicirane, ali ne i nesavladive, izjavio je glasnogovornik iranske vlade u utorak, negirajući da su pregovori u zastoju.

Iran i šest svjetskih sila pregovaraju od aprila u Beču kako bi razradili korake koje Teheran i Washington trebaju poduzeti na polju nuklearnih aktivnosti i sankcija kako bi sporazum nastavio da važi.

U ponedjeljak je izvještaj agencije Ujedinjenih naroda za nuklearni nadzor pokazao da Iran nije pojasnio tragove uranija pronađene na nekoliko neprijavljenih lokacija, eventualno postvljajući teren za novi diplomatski sukob s potencijalom da ugrozi razgovore, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Nema zastoja u razgovorima u Beču”, izjavio je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosio državni website.

“Pregovori su dostigli fazu u kojoj nekoliko ključnih pitanja treba biti odlučeno i ta pitanja zahtijevaju odgovarajuću pažnju, perfekcionizam i vrijeme”, kazao je on.

‘Mnogi detalji trebaju se razmotriti’

Od kako se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma prije tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu, Teheran je poduzeo kontramjere, među kojima su obnova zaliha obogaćenog uranija kao potencijalnog puta ka stvaranju atomske bombe.

“To je prirodno zbog složenosti koje je stvorila Trumpova administracija brojnim sankcijama i mjerama. Mnogi detalji trebaju se razmotriti, ali nijedna od tih prepreka nije nesavladiva”, dodao je  Rabiei.

Također, iranski nuklearni pregovarač je u ponedjeljak izrazio sumnju u to da će trenutna runda razgovora ujedno biti i posljednja.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će se Washington vratiti sporazumu ukoliko Teheran prvi nastavi s povinovanjem strogim limitima njegovog obogaćivanja urana.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO