Češka policija traži optužnicu za premijera

Policija Andreja Babiša tereti za zloupotrebu evropskih subvencija iz 2007. godine.

Babiš (66), koji je slovačkog porijekla i po listi časopisa Forbes je peti najbogatiji Čeh, negira da je bilo šta nezakonito učinio (EPA)

Češko državno tužilaštvo saopćilo je u ponedjeljak kako je od policije dobilo prijedlog za podizanje optužnice protiv premijera Andreja Babiša pošto je preuzelo spis u vezi s navodnom zloupotrebom evropskih subvencija, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Policija sumnjiči Babiša da je farmu „Rodino gnijezdo“, blizu Praga, 2007. privremeno izdvojio iz velikog poljoprivredno-prehrambenog holdinga Agrofert kako bi mogla dobiti evropska sredstva namijenjena malim poduzetnicima.

Babiš (66), koji je slovačkog porijekla i po listi časopisa Forbes je peti najbogatiji Čeh, negira da je bilo šta nezakonito učinio.

„Dokumentacija o slučaju koji su mediji prozvali ‘aferom rodino gnijezdo’ danas je uručena glavnom državnom tužitelju zaduženom za nadzor, zajedno s optužnim prijedlogom policije“, navodi se u saopćenju ureda glavnog državnog tužitelja u Pragu.

„Glavni državni tužitelj će sada proučiti dokumente i odlučiti hoće li podići optužnicu, odustati od kaznenog gonjenja ili će postupiti na neki drugi način.“

Saradnik tajne policije

Policija je još 2019. zatražila podizanje optužnice protiv premijera, ali je glavni tužitelj odlučio da optužnica nije utemeljena i proglasio Babiša nevinim.

No, iste je godine ponovo otvorio istragu protiv Babiša i njegove pomoćnice Jane Mayerove.

Babiš, bivši komunist koji je u 1980-im, kada je Čehoslovačka bila sovjetski satelit, bio saradnik tajne policije, na meti je optužbi Evropske komisije za sukob interesa.

Babiš vodi manjinsku koalicijsku Vladu u kojoj učestvuju njegov populistički pokret centra ANO (“da” na češkom) i socijaldemokrati.

Izvor: Agencije