Sud u Jerusalemu odgodio saslušanje o iseljavanju Palestinaca

Odluka je donesena nakon višednevnih tenzija i sukoba u kojima je povrijeđeno više od 200 Palestinaca.

Najmanje 90 Palestinaca ozlijeđeno je u subotu navečer u akciji izraelske policije (AP)
Najmanje 90 Palestinaca ozlijeđeno je u subotu navečer u akciji izraelske policije (AP)

Sud u Jerusalemu odgodio je saslušanje o iseljavanju palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon višednevnih tenzija i sukoba u kojima su povrijeđene stotine Palestinaca.

Najmanje 90 Palestinaca ozlijeđeno je u subotu navečer u akciji izraelske policije, koja je željela spriječiti proteste u blini starog dijela Jerusalema, dok su se deseci hiljada muslimanskih vjernika molili  džamiji Al-Aksa na 27. noć ramazana.

Nasilje je uslijedilo dan nakon što su izraelske snage u petak navečer upale u Al-Aksu i povrijedile više od 200 Palestinaca.

Izraelski zvaničnici tvrde da je u protekla dva dana povrijeđeno 17 policajaca.

Porodice negoduju

Tenzije u okupiranom Istočnom Jerusalemu, Zapadnoj obali i Gazi eskalirale su u mjesecu ramazanu, a povod je moguće iseljavanje palestinskih porodica u Sheikh Jarrahu, na zemlji koju nelegalni jevrejski doseljenici žele prisvojiti.

Izraelske snage su u nedjelju u visokoj pripravnosti, spremajući se za potencijalne nove nerede u ponedjeljak, kada Izraelci obilježavaju Dan Jerusalema, slaveći početak okupacije istočnog dijela grada iz rata 1967. godine. Svakog dana na taj datum Izraelci marširaju gradom.

No, porodice iz Sheikh Jarraha negodovale su zbog odluke o odgađanju salušanja, navodeći da to ne znači da je slučaj okončan. Štaviše, u izjavi Al Jazeeri, rekle su da trebaju podršku svih kako bi se nasilje okupatora završilo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO