Sadiq Khan ponovo izabran za gradonačelnika Londona

Khan, koji je 2016. postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prijestolnice, dobio je 55,2 posto glasova.

Khan je kampanju temeljio na  stvaranju novih radnih mjesta i jačanju londonske turističke ekonomije (EPA)

Sadiq Khan ponovo je izabran za gradonačelnika Londona, u borbi koja je bila neizvjesnja nego što se očekivalo, što predstavlja podstrek opozicionoj Laburističkoj stranci nakon serije razočaravajućih rezultata na lokalnim izborima održanim u četvrtak.

Khan, koji je 2016. postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prijestolnice, dobio je 55,2 posto glasova, dok je kandidat Konzervativne partije Shaun Bailey završio sa 44,8 posto.

Odziv je bio svega 42 posto, niži nego 2016.

“Duboko sam ponizan povjerenjem koje su mi Londončani ukazali da nastavim voditi najveći grad na zemlji”, rekao je Khan, koji je svoju kampanju temeljio na  stvaranju novih radnih mjesta i jačanju londonske turističke ekonomije.

Borba protiv Brexita i kritike Johnsonu i Trumpu

“Obećajem da ću napeti sve snage kako bih pomogao u izgradnji bolje i svjetlije budućnosti Londona nakon mračnih dana pandemije”, poručio je, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Khan je izgradio ime boreći se protiv Brexita i kritizirajući prethodne konzervativne premijere, uključujući i njegovog prethodnika na mjestu gradonačelnika Borisa Johnsona, kao i sukobom sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, kojeg je kritizirao zbog kontroverzne zabrane putovanja u SAD za pojedine muslimanske države.

Dok je Johnson ostvario uspjeh u drugim dijelovima Engleske, Laburistička stranka je postala dominantna u Londonu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada