Vojna parada u Moskvi: Putin čestitao Dan pobjede

Putin redovno optužuje svoje zapadne protivnike za “reviziju” historije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobjedi nad Adlofom Hitlerom.

Vojne parade predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas državljanima te zemlje Dan pobjede nad fašizmom, na početku tradicionalne vojne parade u Moskvi.

Parade povodom Dana pobjede nad fašizmom održane su u još 27 ruskih gradova.

Putin je na početku rekao da je pobjeda od kolosalnog značaja.

„Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod”, rekao je Putin i pozvao na minut šutnje za žrtve.

Parade povodom Dana pobjede nad fašizmom održane su u još 27 ruskih gradova (EPA)

Putin je izjavio da će Rusija uvijek “čvrsto” braniti svoje interese i osudio je povratak rasističkih i “rusofobnih” ideologija u svijetu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Rusija će neumorno braniti međunarodno pravo. Istovremeno čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese i osigurati sigurnost našeg naroda”, rekao je Putin pred vojnicima okupljenim na Crvenom trgu.

Rekao je da se ideje potekle iz nacizma ponovo pojavljuju, osuđujući rasističke, antisemitske i rusofobne izjave kao i izjave o nacionalnoj superiornosti.

Na Crvenom trgu defilovalo je 12.500 vojnika (EPA)

Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera.

Optužbe za reviziju historije

Proslave povodom 9. maja u Rusiji, vojne parade u glavnim gradovima predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva kojim se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu.

Putin redovno optužuje svoje zapadne protivnike za “reviziju” historije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobjedi nad Adlofom Hitlerom.

Paradom se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu (EPA)

“Sovjetski narod je poštovao svoju svetu zakletvu, branio domovinu i oslobodio zemlje Evrope”, rekao je danas Putin.

Početak parade u Moskvi označila su zvona Spaske kule na Crvenom trgu.

Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, izvještaj Putinu podnio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Avioni Su-34 na nebu iznad Moskve (EPA)

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad Moskve bojama državne zastave Ruske Federacije.

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga.

Izvor: Agencije