Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u sjeni pandemije

Širom svijeta se obilježava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja.

Pripreme za paradu povodom Dana pobjede u Moskvi (Reuters)

U svijetu se danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Njemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije korona virusa, prenosi Tanjug

U Berlinu je 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov ispred savezničkih snaga ratifikovao sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Wilhelm Keitel.

U Moskvi će biti održana tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svijetu povodom ovog dana, ali je pod znakom pitanja letački program, jer se na sjeveru Moskovske regije očekuje kiša sa susnježicom.

I širom Evrope se obilježava Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.

Evropska služba za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da zbog restriktivnih mjera usljed pandemije korona virusa neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.

Najsmrtonosniji rat u historiji

Francuska je jedna od rijetkih država koja će obilježiti Dan pobjede tako što će predsjednik Emmanuel Macron danas položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku uz ograničeno prisustvo zvaničnika i vojske.

Dan pobjede će se obilježiti i u Australiji, s obzirom na to da je oko 10.000 australijskih vojnika izgubilo život u borbama sa nacističkim snagama.

Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobjede, tako i zbog Dana Evrope.

Drugi svetski rat je okončan nekoliko mjeseci poslije 9. maja 1945. godine, tačnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Rat je počeo 1. septembra 1939. njemačkom invazijom na Poljsku.

U njemu su učestvovale brojne zemlje svijeta, koje su osnovale dva suprotstavljena vojna saveza: sile Osovine, na čelu sa Njemačkom, i Saveznici, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i SSSR-om.

Ovo je najsmrtonosniji rat u historiji čovječanstva, jer je poginulo između 50 i 75 miliona ljudi.

Izvor: Agencije