Michel: EU skeptičan prema ukidanju patenata za vakcine

Ne vjerujemo da je kratkoročno magično rješenje, ali spremni smo o razgovarati o konrektnom prijedlogu, kaže Michel.

Potičemo sve partnere da olakšaju izvoz vakcina, rekao je Charles Michel (EPA)
Potičemo sve partnere da olakšaju izvoz vakcina, rekao je Charles Michel (EPA)

Evropska unija skeptična je prema korisnosti ukidanja prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv COVID-19 kao načina borbe protiv pandemije, ali je spremna razgovarati o konkretnom prijedlogu, kazao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Prema Michelu, pravi put u borbi protiv pandemije je što brže proizvesti više vakcina i ukinuti njihova izvozna ograničenja u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija.

Te zemlje, istakao je Michel, proizvode vakcine, ali ih ne prodaju drugima.

“U Evropi smo odlučili omogućiti izvoz i potičemo sve partnere da olakšaju izvoz vakcina”, rekao je Michel, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WHO) ukidanje patenata na vakcine protiv COVID-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prošlog mjeseca primijenjeno je 700 miliona doza vakcine u svijetu, ali od toga je samo 0,2 posto bilo u siromašnim zemljama.

Rasprava o tom pitanju ponovo se rasplamsala u srijedu kada je američki predsjednik Joe Biden podržao ideju, pod uslovom da se provede pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Njemačka oštro protiv

Skeptici tvrde da bi se potrošilo previše vremena na sporazum WTO-a i izgradnju kapaciteta za proizvodnju.

„Što se tiče intelektualnog vlasništva, ne vjerujemo da je, kratkoročno gledajući, to magično rješenje, no spremni smo o tome razgovarati čim budemo na stolu imali neki konkretni prijedlog”, rekao je Michel.

Evropski dužnosnici su za Reuters kazali da se Njemačka, sjedište BioNTecha, na raspravi oštro protivila ukidanju intelektualnog vlasništva na vakcine.

Nepovjerenje prema toj ideji javno su pokazali i Portugal, Estonija, Belgija i Irska, dok su za ukidanje patenata javno istupile Grčka i Italija.

EU je, tvrde dužnosnici, najveći izvoznik vakcina protiv korona virusa, sa oko 200 miliona doza isporučenih u 90 zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO