Drugi val epidemije u Indiji: Parkovi i parkirališta postali pogrebne lomače

U protekla 24 sata u Indiji je zabilježeno 4.187 preminulih od COVID-19, čime je ukupan broj umrlih u epidemiji porastao na nešto manje od 240.000.

Stvarni broj preminulih vjerovatno je puno veći od zabilježenog, upozoravaju medicinski stručnjaci. (EPA)

Indijska savezna država Tamil Nadu najavila je u subotu mjere zatvaranja koje će trajati dvije sedmice, dok je u Indiji ponovo zabilježen rekordan broj umrlih od korona virusa u jednom danu i kontinuirani rast novozaraženih.

U protekla 24 sata u Indiji je zabilježeno 4.187 preminulih od COVID-19, čime je ukupan broj umrlih u epidemiji porastao na nešto manje od 240.000, izvijestilo je indijsko ministarstvo zdravstva.

Sa 401.107 novooboljelih, ukupan broj zaraženih od početka pandemije se povećao na 21,9 miliona.

Vlasti Tamil Nadua objavile su da će mjere zatvaranja na nivou cijele države na snagu stupiti u ponedjeljak, a trajat će do 24. maja, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Radnje i ostali poslovni obrti bit će otvoreni tokom subote i nedjelje kako bi se građani stigli pripremiti za zatvaranje.

Kolaps zdravstvenog sistema

Karnataka, susjedna država na jugu Indije čiji je glavni grad Bengaluru, sjedište tehnoloških organizacija, u petak je najavila produženje mjera ograničavanja kretanja, također do 24. maja.

Drugi val epidemije uzrokovao je kolaps indijskog zdravstvenog sustava. Država se suočava s nedostatkom bolničkih kreveta i kisika.

Popunjeni su kapaciteti mrtvačnica i krematorija te su parkovi i parkirališta postali pogrebne lomače.

Stvarni broj slučajeva COVID-19 i preminulih od posljedica te bolesti vjerovatno je puno veći od zabilježenog, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Izvor: Agencije