UN: Izraelsko prisilno iseljavanje palestinskih porodica može predstavljati ratni zločin

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava smatra kako Izrael, kao okupatorska, sila mora poštivati međunarodno pravo, a ne oduzimati privatno vlasništvo.

Posljednjih dana u istočnom Al-Qudsu zabilježeni su uznemirujući prizori (Reuters)

Ujedinjeni narodi su upozorili da je izraelsko prisilno iseljavanje osam porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah, u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) i njihovo premještanje na drugo područje pod okupacijom Izraela, zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom i moglo bi predstavljati ratni zločin.

Glasnogovornik Visokog komesara UN-a za ljudska prava Rupert Colville reagirao je tokom konferencije za novinare u Ženevi na prisilno iseljavanje osam palestinskih porodica iz istočnog Al-Qudsa, prenosi Anadolija.

“Pozivamo Izrael da odmah zaustavi sve operacije prisilnog iseljavanja. Izraelske obaveze prema međunarodnom pravu bit će prekršene ako se ove evakuacije budu provodile”, poručio je.

Uznemirujući prizori

Navodeći da su posljednjih dana u istočnom Al-Qudsu zabilježeni uznemirujući prizori, Colville je naglasio da je istočni Al-Quds i dalje dio palestinskih teritorija, koje su pod okupacijom Izraela, i da se tu još uvijek primjenjuje međunarodno humanitarno pravo.

Naglasio je da, kao okupatorska sila, Izrael mora poštivati međunarodno pravo na okupiranim teritorijima, a ne oduzimati privatno vlasništvo.

“Prisilno iseljavanje osam porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Al-Qudsu i njihovo premještanje na drugo područje pod okupacijom Izraela zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom i moglo bi predstavljati ratni zločin”, naglasio je Colville.

Izvor: Agencije