Škotski nacionalisti osvojili većinu u parlamentu

Stranke koje se zalažu za nezavisnost dobit će mogućnost da pokrenu pitanje novog referenduma.

Premijerka Nicola Sturgeon kaže da bi bilo apsurdno da bilo koji političar iz Londona pokuša blokirati referendum (Arhiva)
Premijerka Nicola Sturgeon kaže da bi bilo apsurdno da bilo koji političar iz Londona pokuša blokirati referendum (Arhiva)

Škotske stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su većinu mjesta u škotskom parlamentu na izborima, što im daje mogućnost da pokrenu pitanje drugog referenduma o napuštanju Velike Britanije.

Prema rezultatima koji nisu još konačni, Škotska nacionalna stranka (SNP) i Škotska partija zelenih, koje se obećale referendum o nezavisnoti ako pobijede, osvojili su 65 od 87 mjesta za koje su do sada prebrojani glasovi na izborima za parlament sa ukupno 129 zastupnika, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Johnson se protivi novom referendumu

Referendumu u Škotskoj se protivi britanski premijer Boris Johnson, koji je poručio da će odbiti svako novo izjašnjavanje jer su Škoti podržali ostanak u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je u subotu da će izvršiti pritisak za izradu planova za novi referendum, govoreći da nema sumnje da će većina u škotskom parlamentu biti za to.

Dodala je da bi bilo apsurdno da bilo koji političar iz Londona pokuša blokirati referendum.

„Jedini koji može odlučiti o budućnosti Škotske je škotski narod. Na putu ne treba niti nijedan političar iz Westminstera“, rekla je Sturgeon za BBC.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO