Vakcina Moderne 96 posto učinkovita kod djece od 12 do 17 godina

Nuspojave su bile blage ili umjerene težine, najčešće bolovi na mjestu uboda, a nakon druge su uključivale glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu.

Vakcina je trenutno odobrena samo za osobe starije od 18 godina (EPA)
Vakcina je trenutno odobrena samo za osobe starije od 18 godina (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je u četvrtak da je njena vakcina protiv korona virusa učinkovita 96 posto kod djece u dobi od 12 do 17 godina, prema rezultatima prvih kliničkih ispitivanja, prenosi Hina.

Dvije trećine od 3.235 učesnika ispitivanja u Sjedinjenim Državama primilo je vakcinu, a trećina je dobila placebo.

Studija je “pokazala djelotvornost vakcine protiv COVID-19 od 96 posto. Vakcina mRNA-1273 se općenito dobro podnosi, a dosad nije uočeno ništa ozbiljno što bi postavljalo pitanja oko sigurnosti vakcine”, saopšteno je iz kompanije.

U okviru ispitivanja je otkriveno 12 slučajeva korona virusa 14 dana nakon prve doze. Rezultati se temelje na praćenju ispitanika u prosjeku 35 dana nakon druge doze.

Farmaceutska kompanija rekla je da su nuspojave bile “blage ili umjerene težine”, najčešće bolovi na mjestu uboda. Nakon druge doze nuspojave su uključivale “glavobolju, umor, bolove u mišićima i groznicu”, slično onima uočenima kod odraslih koji su primili vakcinu.

“Do danas nisu utvrđeni ozbiljni razlozi za zabrinutost u pogledu sigurnosti vakcine”, kaže se.

Vakcinacija tinejdžera sljedeći korak u suzbijanju pandemije

Moderna navodi da je trenutno u “razgovorima s regulatorima u pogledu potencijalnih izmjena i dopuna svojih regulatornih prijava” kako bi se odobrila vakcina za ovu dobnu skupinu.

Vakcina je trenutno odobrena samo za osobe starije od 18 godina.

Kompanije Pfizer i BioNTech već su podnijele zahtjev za odobrenje vlastite vakcine za djecu od 12 do 15 godina u Sjedinjenim Državama i Evropi. U srijedu je Kanada postala prva država koja je odobrila Pfizer/BioNTechovu vakcinu za ovu dobnu skupinu.

Cijepljenje tinejdžera sljedeći je korak u kampanji za konačno zaustavljanje epidemije.

Moderna je u martu započela ispitivanja svoje vakcine na djeci u dobi od šest mjeseci do 11 godina.

Pfizer i BioNTech objavili su u utorak kako se nadaju da će u septembru u Sjedinjenim Državama podnijeti zahtjev za hitno odobrenje za svoju vakcinu za djecu u dobi od dvije do 11 godina.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je da bi se tvrtka mogla prijaviti za odobrenje vakcinisanja djece u dobi između 6 mjeseci i dvije godine “u četvrtom tromjesečju”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO