U Mijanmaru novinarka zbog ramazanskog posta stavljena u zatvorsku samicu

Novinarka Kay Zon Nway upražnjava ramazanski post, što su vlasti zabunom shvatile kao da se radi o protestu glađu te su je zato premjestile u samicu.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori u novembru prošle godine bili neregularni (EPA)

Novinarka portala Myanmar Now Kay Zon Nway uhapšena je u februaru dok je izvještavala sa antipučističkih protesta u Mijanmaru, a vojna hunta ju je zbog ramazanskog posta zatvorila u samicu, javlja Anadolija.

Advokatica odbrane Nilar Khine saopćila je da joj je štićenica tokom jučerašnjeg ročišta kazala da od 28. aprila boravi u samici.

Ona je kazala da novinarka Nway upražnjava ramazanski post, što su vlasti zabunom shvatile kao da se radi o protestu glađu te su je zato premjestile u samicu.

“Nway tokom boravka u zatvoru nije izrazila nikakav protest. Samo upražnjava ramazanski post. Bez razloga se nalazi u samici“, kazala je Khine i dodala da je vojnom sudu poslala zahtjev za puštanje njene štićenice iz samice.

Vojska izvela udar

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori u novembru prošle godine bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U intervencijama vojske život je izgubilo više od 770 demonstranata, a nekoliko hiljada ih je uhapšeno. Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), tokom antipučističkih protesta u Mijanmaru je uhapšeno i najmanje 48 novinara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudile vojni udar u Mijanmaru.

Izvor: Agencije