Twitter zatvorio profile koji su prenosili Trumpove poruke

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump je početkom godine protjeran s Twittera zbog poticanja pristaša na upad na Capitol.

Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 miliona pratitelja na Twitteru (Reuters)
Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 miliona pratitelja na Twitteru (Reuters)

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je u januaru zauvijek izbačen s njegove omiljene platforme, prenosi Hina.

Društvena mreža je u četvrtak potvrdila da je intervenirala protiv profila nakon napisa u američkim medijima o tim profilima koji su preuzimali objave s bloga republikanskog milijardera pod nazivom “From the desk of Donald Trump” (“Iz ureda Donalda Trumpa”).

Bivši predsjednik je početkom godine protjeran s Twittera zbog poticanja pristaša na upad na Capitol dok je 6. januara trajala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena na izborima.

“Kao što zahtijevaju naša pravila o pokušajima zaobilaženja zabrane, donijeli smo mjere protiv profila čija je očita namjera bila zamijeniti i promicati sadržaje povezane sa zabranjenim profilom”, obrazložio je glasnogovornik kalifornijske tvrtke.

Trajno prdužena sankcija

Platforma je prvo privremeno zatvorila profil bivšeg predsjednika, a zatim je trajno produžila sankciju.

Jack Dorsey, osnivač i vlasnik Twittera, branio se na svom profilu. Po njegovim riječima, ovo je “dobra” odluka koja ipak znači “poraz u promicanju zdrave komunikacije”.

Većina velikih društvenih mreža donijela je slične mjere, ali još nije odlučila jesu li privremene ili konačne.

YouTube (Google) je istaknuo da očekuje da će se opasnost od nasilja smanjiti.

Trump i dalje tvrdi da su izbori pokradeni

Facebook je odluku prepustio svom nadzornom odboru, ali je novoosnovano tijelo vratilo lopticu tvrtki pozivajući ju da za šest mjeseci odluči o tome može li se Donald Trump vratiti na mrežu i kada.

Međunarodni članovi tog svojevrsnog Vrhovnog suda ipak su priznali da je zasad najbolje zabraniti ga.

Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 miliona pratitelja na Twitteru, 35 miliona na Facebooku i 24 miliona na Instagramu.

Na svojoj mrežnoj stranici on i dalje tvrdi, bez ikakva dokaza, da su mu izbori “ukradeni”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO