SAD: Učenica 6. razreda u pucnjavi ranila tri osobe

Učenica šestog razreda ispalila je nekoliko hitaca u svojoj školi u saveznoj državi Idahu, na zapadu SAD-a i lakše ranila tri osobe.

Pucnjava iz vatrenog oružja, pošast raširena u SAD-u, redovito potiče raspravu o nošenju oružja, bez konkretnog pomaka (EPA - Ilustracija)

Učenica šestog razreda ispalila je nekoliko hitaca u svojoj školi u saveznoj državi Idahu, na zapadu Sjedinjenih Američkih Država i lakše ranila tri osobe, nakon čega joj je nastavnica oduzela oružje, objavile su tamošnje vlasti.

Učenicu koja pohađa školu u gradiću Rigbyju, ubrzo je odvela policija koja nije otkrila njen identitet ni dob.

Učenici šestog razreda ondje su u pravilu jedanaestogodišnjaci ili dvanaestogodišnjaci, prenosi Hina.

“Jutros, oko devet sati učenica šestog razreda uzela je oružje koje je imala u naprtnjači i ispalila više hitaca u školi, ranivši pritom tri osobe. Dvije su učenici a jedna je prosvjetni djelatnik”, rekao je šerif okruga Jeffersona, Steve Anderson na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da su ozljede lakše i da tri žrtve, koje su primljene u bolnicu, nisu u životnoj opasnosti.

Pucnjave u SAD-u

“Tokom pucnjave, jedna je nastavnica razoružala učenicu i zadržala je do dolaska policije”, dodao je šerif Anderson, koji nije mogao reći ništa o motivu njenog napada.

Pucnjava iz vatrenog oružja, pošast raširena u SAD-u, redovito potiče raspravu o nošenju oružja, bez konkretnog pomaka.

Kupovina oružja porasla je u vrijeme pandemije, velikih proturasističkih skupova u proljeće 2020. i izbornih napetosti jesenas.

Lani je u pucnjavama u SAD-u ubijeno više od 43.000 ljudi, računajući i samoubistva, navodi mrežna stranica Gun Violence Archive.

Izvor: Agencije