SAD spreman povući dio sankcija, Iran traži još

Washington i Teheran u Beču su počeli posredne razgovore kojima se želi oživjeti međunarodni nuklearni sporazum postignut 2015. godine.

SAD je spreman povući mnoge svoje sankcije protiv Irana (EPA)
SAD je spreman povući mnoge svoje sankcije protiv Irana (EPA)

Sjedinjene Američke Države izrazile su na nuklearnim pregovorima u Beču spremnost da povuku mnoge svoje sankcije protiv Irana, ali Teheran traži još, izjavio je u petak vrhovni iranski pregovarač Abbas Araqchi za državnu televiziju.

“Podaci koje smo dobili sa američke strane govore da su oni također ozbiljni po pitanju povratka u nuklearni sporazum i do sada su iskazali spremnost da podignu veliki dio svojih sankcija”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ipak, kako je dodao, to sa tačke gledišta Irana “nije adekvatno” i zato će se razgovori nastaviti dok se ne ispune svi zahtjevi te zemlje.

Joe Biden nudi oživljavanje sporazuma

Washington i Teheran u Beču su počeli posredne razgovore kojima se želi oživjeti međunarodni sporazum postignut 2015. godine koji je trebao ograničiti iranske nuklearne ambicije, dok bi zauzvrat prema Iranu bile ublažene sankcije.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz tog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Iranu i njegovim regionalnim saveznicima.

To je povećalo napetost.

Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena Iranu nudi oživljavanje odbačenog sporazuma.

Katar poziva na dijalog

Katar je u međuvremenu također pozvao SAD i Iran da stupe u “pozitivne“ diskusije.

“Imamo snažne i strateške odnose s Washingtonom i dobre s Iranom i ne želimo pojačavati tenzije koje bi negativno utjecale na Katar i regiju“, rekao je ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

“Kontinuirano pozivamo i ohrabrujemo SAD i Iran da na pozitivan način povedu pregovore“, dodao je Al Thani u intervjuu za Al Jazeeru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO