Protesti u Mijanmaru, uhapšen popularni majstor borilačkih vještina

Hapšenja bez naloga zabilježena su širom zemlje dok vojska pokušava da uspostavi kontrolu uslijed protesta i sve većeg broja žrtava.

Protesti protiv državnog udara su održani u petak širom zemlje, uključujući zapadni grad Magway u kojem su demonstranti nosili baklje i crvenu zastavu Nacionalne lige za demokratiju (Reuters)

Popularni majstor borilačkih vještina koji se pridružio protestima protiv državnog udara u Mijanmaru ranjen je ručno pravljenom bombom i poslije uhapšen sa drugim demonstrantima, dok vojna vlada pokušava da preuzme kontrolu nad zemljom.

Protesti protiv državnog udara su održani u petak širom zemlje, uključujući zapadni grad Magway u kojem su demonstranti nosili baklje i crvenu zastavu Nacionalne lige za demokratiju, stranke Aung San Suu Kyi.

Mladi demonstranti su također održali marš protiv vojne vladavine u Yangonu, gdje su vlasti uhapisile nekoliko ljudi, iako nisu imale naloge za hapšenje.

Vojna televizija Myawaddy objavila je da je majstor borilačkih vještina Phoe Thaw (36) uhapšen u bolnici gdje je primljen zbog rana na nogama koje je zadobio dok je navodno testirao ručno pravljenu bombu u srijedu u teretani u Yangonu.

Sigurnosne snage tvrde da su pronašle materijal za izradu bombi, oružje i municiju kada su pretražili teretanu. On je bio među četiri osobe privedene i optužene da su počinile nasilje, dodaje se.

Phoe Thaw je poznat u Mijanmaru i snimljen je tokom protesta kako drži transparent u kojem poziva lidera udara Min Aung Hlainga na borbu u kavezu.

Njegov bivši kolega koji je govorio za Reuters pod uslovom anonimnosti, rekao je da je bomba ostavljena na parkingu teretane i da je to uradio policajac koji se predstavljao kao civil.

Sve više smrtnih slučajeva

Male eksplozije postaju sve češće u gradovima u Mijanmaru, neke u vladinim ili vojnim zgradama, a vojni lideri tvrde da je to dokaz nasilne pobune pristalica Suu Kyi da zbace vladu.

Vlada jedinstva koju čine bivši političari, prodemokratske grupe i vojske etničkih manjina navodi da eksplozijama upravlja vojska, koja pokušava da dođe na vlast.

Nakon eksplozije u srijedu, koja je pogodila autobusku stanicu u Mandalayju kao i banku te telekom kompanije u vlasništvu vojske u Naypyidawu, Min Aung Hlaing je pozvao na “efikasne akcije” protiv počinioca.

Također se traže nalozi za hapšenje 40 medicinskih radnika i učitelja optuženih za promociju građanske neposlušnosti.

Uništena ekonomija

Prije nekoliko dana vojska je objavila da je pet osoba, uključujući osobu iz stranke Suu Kyi poginulo u eksploziji u regiji Bago, dok su mediji naveli da je u Yangonu lokalni zvaničnik u ponedjeljak izboden do smrti.

Mijanmar je u haosu od vojnog udara 1. februara, kojim su zasutavljene ekonomske i demokratske reforme.

Nekoliko mjeseci protesta i štrajkova naštetili su ekonomiji, izazivajući zabrinutost da će Mijanmar postati propala država.

Grupa za ljudska prava objavila je da je u obračunu vojske od početka vojnog udara poginulo 772 ljude, dok je 3.738 osoba trenutno u zatvoru ili je osuđeno.

Al Jazeera ne može potvrditi ove brojke zbog ograničenja izvještavanja.

Više mladih je objavilo na društvenim mrežama u četvrtak da namjerava da trenira kako bi se borilo protiv vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije