Porto: Samit čelnika EU u petak i subotu

Ovo je prvi fizički sastanak na vrhu nakon onog održanog u decembru prošle godine.

U subotu nakon neformalnog sastanka Evropskog vijeća, održat će se videosamit EU-Indija (EPA)
U subotu nakon neformalnog sastanka Evropskog vijeća, održat će se videosamit EU-Indija (EPA)

Čelnici država članica Evropske unije okupit će se u petak i subotu u portugalskom gradu Portu na neformalnom samitu o socijalnim pitanjima, prenosi agencija Hina.

To je prvi fizički sastanak na vrhu nakon onog održanog u decembru prošle godine. Ipak, na sastanku neće biti svi čelnici – njemačka kancelarka Angela Merkel, holandski i malteški premijeri Mark Rutte i Robert Abela na sastanku će učestvovati videovezom.

U subotu nakon neformalnog sastanka Evropskog vijeća, održat će se videosamit EU-Indija.

U petak popodne, u sklopu socijalnog samita, portugalsko predsjedništvo u saradnji sa socijalnim partnerima organizira konferenciju na visokom nivou.

Nakon toga, čelnici država članica okupit će se na radnoj večeri na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji te o međunarodnim pitanjima.

Pitanje intelektualnog vlasništva

Jedna od tema na samitu bit će i pitanje privremenog ukidanja prava intelektulanog vlasništva na vakcine protiv COVID-a 19, koje se našlo u centru pažnje nakon što je američki predsjednik Joe Biden podržao tu ideju. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu je dala podršku tom prijedlogu.

„Evropska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na efikasan i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome kako bi američki prijedlog o ukidanju prava intelektualnog vlasništva za vakcine protiv COVID-a 19 mogao pridonijeti tom cilju“, rekla je ona u govoru u Firenci.

Evropska unija je do sada zajedno sa nekoliko zemalja koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švicarske i Velike Britanije, bila protiv ideje u ukidanju patenata za vakcine protiv COVID-a 19.

Južna Afrika i Indija prve su predložila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.

Uključivi oporavak

U subotu ujutro na dnevnom redu je rasprava o uključivom oporavku, s naglaskom na obrazovanju i osposobljavanju, stvaranju novih radnih mjesta, poboljšanju kvalitete radnih mjesta, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Čelnici će usvojiti deklaraciju u kojoj će iznijeti viziju ambiciozne, zelene, digitalne i pravedne Europe.

U deklaraciji će podržati akcijski plan koji je u martu predložila Komisija. Akcijskim planom utvrđuju se tri glavna cilja koja EU treba ostvariti do 2030.

Prvi cilj je osigurati zaposlenost najmanje 78 posto stanovništva u dobi između 20 i 64 godine, drugi je da 60 posto odraslih osoba treba pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine, a treći je smanjiti broj osoba kojima prijeti opasnost od siromaštva ili socijalne isključenosti za najmanje 15 miliona ljudi.

Čelnici će razgovarati i o provedbi Evropskog stuba socijalnih prava na nacionalnom nivou.

Evropski stub socijalnih prava, koji su institucije EU-a usvojile 2017. na samitu u Geteborgu, sadržava 20 načela i prava koja su ključna za pravedna i funkcionalna tržišta rada i sustave socijalne skrbi u 21. stoljeću. Sastoji se od tri poglavlja: jednakih mogućnosti i pristupa tržištu rada, pravednih radnih uvjeta te socijalne zaštite i uključenosti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO