Porota: Georgeu Floydu su prekršena ustavna prava

Bivši policajci Derek Chauvin, Tou Thao i  J. Kueng se terete za kršenje prava uhapšenog da se na njega ne primjenjuje prekomjerna sila.

George Floyd je umro 25. maja prošle godine, nakon što ga je Derek Chauvin prikovao na zemlju držeći mu koljeno na vratu (EPA)

Velika federalna porota optužila je četiri bivša policajca u Minneapolisu uključena u hapšenje i smrt Afroamerikanca Georgea Floyda da su prekršila njegova ustavna prava dok je bio vezan i borio se za zrak.

Bivši policajci Derek Chauvin, Tou Thao i  J. Kueng se terete za kršenje Floydovog prava da se na njega ne primjenjuje prekomjerna sila.

Svi zajedno, s četvrtim policajcem Thomasom Laneom, optuženi su da Floydu nisu osigurali medicinsku njegu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Druga optužnica

Chauvin se po drugoj optužnici također tereti zbog hapšenja 14-godišnjeg dječaka 2017. godine, kojem je također klečao na vratu.

Prošlog mjeseca osuđen je za ubistvo Floyda i nalazi se u Minnesoti u zatvoru s maksimalnom sigurnošću dok čeka presudu.

Ostala tri bivša policajca čekaju suđenje u augustu na slobodi.

George Floyd (46) je umro 25. maja prošle godine, nakon što ga je Chauvin prikovao na zemlju držeći mu koljeno na vratu, iako je Floyd više puta je rekao da ne može disati.

Izvor: Agencije