Pet zapadnih zemalja poziva Libiju da provede izbore po planu

Te zemlje u zajedničkoj izjavi pozivaju nedavno sastavljenu prijelaznu vladu i Zastupnički dom da omoguće izbore 24. decembra.

Libija pokušava zaustaviti desetogodišnji sukob koji je počeo padom režima Moamera Gadafija (EPA)

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Tripoliju pozvala su u Libiju da poštuje nadnevak parlamentarnih i predsjedničkih izbora raspisanih za 24. decembra, koji bi trebali izvući zemlju iz desetogodišnjeg sukoba, javlja Hina.

Te zemlje u zajedničkoj izjavi pozivaju nedavno sastavljenu prijelaznu vladu i Zastupnički dom da “omoguće izbore 24. decembra te da do 1. jula odobre Ustav i zakonski okvir za te izbore”.

“Uz donošenje političkih i sigurnosnih odluka, važna je tehnička i logistička priprema”, podsjeća pet ambasada dok libijska vlada još oteže s početkom priprema za organiziranje izbora radi kojih je ona i sastavljena.

“Ovo nije vrijeme za promjene koje bi mogle poremetiti nadležna tijela i odgoditi održavanje izbora u skladu s planom koji je donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti”, ističu vlade.

Dvije suparničke vlasti

Libija pokušava zaustaviti desetogodišnji sukob koji je počeo padom režima Moamera Gadafija 2011., kada je val prodemokratskih ustanaka poznatih kao Arapsko proljeće zahvatio regiju.

Haosu su zadnjih godina pridonijele dvije suparničke vlasti, jedna sa sjedištem u Tripolitaniji, na zapadu i druga u Cirenaici, na istoku.

Nova prijelazna vlada na čelu s poduzetnikom Abdelhamidom Dbeibahom koja bi trebala dokinuti podjele, imenovana je u februaru u Ženevi pod okriljem UN-a, prije “povijesnog” izglasavanja povjerenja u parlamentu u martu.

Ona treba objediniti ustanove i osigurati tranziciju do parlamentarnih i predsjedničkih izbora raspisanih za 24. decembra, sukladno političkom procesu kojemu su pokrovitelj Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO