Pet članica EU-a: Fokus na proizvodnji, ne na patentima za vakcine

Stručnjaci smatraju kako bi se o ukidanju patenata pregovaralo godinama i da se time ne bi dotaknulo ključne teme povećanja proizvodnje vakcina.

Čelnici država Evropske unije podijeljeni su oko prijedloga o suspenziji patenata za vakcinu protiv korona virusa (EPA)

Pet članica Evropske unije se ogradilo od ideje odricanja patenata za vakcine protiv korona virusa, kazavši kako je ključ konačne pobjede protiv pandemije u brzoj proizvodnji vakcina.

Čelnici država EU-a o suspenziji patenata, ideji koju podržava američki predsjednik Joe Biden, razgovaraju na dvodnevnom sastanku na vrhu koji je počeo u petak u portugalskom gradu Portu, no podijeljeni su oko dobrobiti tog prijedloga, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Niko neće biti siguran dok to nismo svi. Ako se vakciniše samo u razvijenim zemljama, naša će pobjeda protiv COVID-19 biti kratkotrajna. Svjedočimo kako brzo virus mutira, stvarajući nove varijante koje donose nove izazove”, poručili su čelnici Belgije, Švedske, Francuske, Danske i Španije u zajedničkom pismu Evropskoj komisiji.

“Vakcine su postale ključna sigurnosna politika, a EU sebi ne može dopustiti da u tome kasni. Zbog toga je ključan prioritet povećanje evropskih proizvodnih kapaciteta”, piše u pismu.

‘Solidarnost u distribuciji doza’

Stručnjaci smatraju kako bi se o ukidanju patenata pregovaralo godinama i da se time ne bi dotaknulo ključne teme povećanja proizvodnje vakcina.

“Šta je trenutno pitanje? To nije intelektualno vlasništvo. Možete li dati svoje intelektualno vlasništvo laboratorijima koji ne znaju kako proizvoditi i neće proizvesti sutra?”, rekao je u uvodu samita francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Glavno pitanje je solidarnost u distribuciji doza”, naglasio je on i dodao da Francuska sarađuje s Njemačkom po tom pitanju.

I Berlin se u četvrtak usprotivio ideji o suspenziji patenata.

Biden je u srijedu prihvatio poziv Indije i Južnoafričke Republike za odricanjem od patenata, odgovarajući time na pritisak demokratskih zastupnika i stotinu drugih država, no i razbjesnivši farmaceutske kompanije.

‘Suspenzija neće ubrzati proizvodnju’

Neki dužnosnici EU-a rekli su da bi za dogovor o suspenziji patenata u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) trebalo dvije godine, do kada će vakcine postati nevažne za trenutno aktuelnu pandemiju.

Čelnici EU-a će u Portugalu najvjerovatnije čuti preporuku EK-a o tome da suspenzija patenata neće ubrzati proizvodnju, posebno u siromašnijim državama, jer proizvodni proces zahtijeva naprednu tehnologiju i pogone.

Njemačka, dom BioNTecha, koji je, s američkim Pfizerom, razvio mRNA vakcinu protiv COVID-19, protivi se odricanju od patenta, dok ga Italija podržava, otkrili su dužnosnici EU-a.

Izvor: Agencije