Od nedjelje će vakcinisani u Njemačkoj biti oslobođeni mnogih mjera

Osobe koje su u potpunosti vakcinisane kao i osobe koje su preboljele korona virus, oslobađaju se obveze strogog ograničenja osobnih kontakta, zabrane kretanja noću kao i obveze predočavanja negativnog testa.

Kao potpuno vakcinisane se smatraju osobe kod kojih je od primitka druge doze vakcina prošlo najmanje dvije sedmice (ANSA)
Kao potpuno vakcinisane se smatraju osobe kod kojih je od primitka druge doze vakcina prošlo najmanje dvije sedmice (ANSA)

Nakon donjeg doma njemačkog parlamenta, Bundestaga, u petak je i gornji dom, Bundesrat, odobrio uredbu vlade kojom se vakcinisanim protiv korona virusa omogućuju neke olakšice od mjera protiv pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Prema uredbi, koja bi na snagu treba stupiti u nedjelju, osobe koje su u potpunosti vakcinisane kao i osobe koje su preboljele korona virus, oslobađaju se obveze strogog ograničenja osobnih kontakta, zabrane kretanja noću kao i obveze predočavanja negativnog testa.

Vakcinisani su isto tako oslobođeni dosad obavezne karantene nakon povratka iz inostranstva. Iznimka su povratnici iz tzv. područja promijenjenih virusa poput Indije, Brazila ili Južne Afrike.

Kao potpuno vakcinisane se smatraju osobe kod kojih je od primitka druge doze vakcina prošlo najmanje dvije sedmice.

Za što brže puštanje u promet digitalne propusnice

Premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet branio je u domu saveznih pokrajina Bundesratu ukidanje nekih obveza za vakcinisanje, ali je istodobno pozvao na jedinstvo u društvu i upozorio na moguće raskole između vakcinisanih i onih koji još nisu dobili mogućnost vakcinisati se.

On je vakcinisanim poručio da se prema onima koji se još nisu vakcinisali, a to žele, odnose “s poštovanjem i bez trijumfalizma”.

Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina Michael Mueller je rekao kako će u nastupajućem razdoblju biti “jako teško” kontrolirati poštivanje odredbi poput noćnog kretanja.

On se založio za što brže puštanje u promet digitalne propusnice na razini Evropske unije, što bi trebalo olakšati kontrole.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO