Na protestima u Kolumbiji stradalo 26 osoba

Dosad je pronađeno 55 osoba od 145, čiji je nestanak prijavljen, dok se za preostalima traga.

Tokom protesta opljačkano je na desetke banaka, privrednih subjekata i javnih institucija (EPA)

Najmanje 26 osoba smrtno je stradalo na protestima protiv porezne reforme koji u Kolumbiji traju već devet dana.

U saopćenju Ureda ombudsmana u Kolumbiji u petak navodi se kako je broj smrtno stradalih na protestima protiv porezne reforme koji su počeli generalnim štrajkom 28. aprila, povećan s 24 na 26.

Dosad je pronađeno 55 osoba, od 145 čiji je nestanak prijavljen, a traga se za još 90.

Ministar rada Kolumbije Angel Custodio Cabrera kazao je kako se sastanak kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea i predstavnika Nacionalnog štrajkačkog odbora može održati 10. maja, za kada je predviđen, te da su vlasti spremne na to. No, dodao je i da su vlasti spremne s predstavnicima odbora pregovarati i prije predviđenog datuma.

Cabrera se osvrnuo i na nasilje na protestima.

”Spremni smo pregovarati s predstavnicima Nacionalnog štrajkačkog odbora. Ali, jednu stvar treba posebno naglasiti, pozivamo na prekid svakog vida nasilja na protestima”, poručio je Cabrera, prenijela je Anadolija.

Uveden policijski sat

Demonstracije protiv porezne reforme u Kolumbiji, koje su počele 28. aprila pozivom na nacionalni štrajk koji su uputili sindikati, lokalne organizacije, studentska udruženja i razne opozicione grupe, u početku su bile mirne, ali su kasnije postale nasilne.

Hiljade ljudi koji su izašli na ulice u više od 50 gradova, uključujući Bogotu, Medellin, Cali, Baranquillu, Cartagenu i Valle de Caucu, protestovali su zbog vladinog zakona o reformama.

Policijski sat proglašen je u mnogim gradovima širom Kolumbije u kojima su tokom protesta oštećeni brojni autobusi, stajališta, banke i tržni centri.

Predsjednik Duque izjavio je na konferenciji za medije 2. maja da su odlučili povući zakon o poreznoj reformi koji je izazvao nasilne proteste u državi.

Tokom protesta opljačkano je na desetke banaka, privrednih subjekata i javnih institucija, a povrijeđeno je više od 900 osoba.

Više od 500 osoba je privedeno.

Izvor: Agencije

Povezane

U Kolumbiji i dalje traje borba za oduzetu zemlju, uprkos zakonu usvojenom prije deset godina, kojim se omogućava vraćanje posjeda porodicama koje su, zbog rata i nasilja, bile prisiljene napustiti ih

Published On 29 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO