Osude ‘etničkog čišćenja’ Palestinaca u Sheikh Jarrahu

Palestinske porodice odbijaju bilo kakav kompromis koji podrazumijeva da im se oduzme pravo vlasništva nad domovima u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Okupacijske snage su hapsile protestante protiv protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova (Reuters)
Okupacijske snage su hapsile protestante protiv protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova (Reuters)

U odgovoru advokata palestinskih porodica suočenih s deložacijom iz naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu, nakon isteka roka koji je odredio izraelski Vrhovni sud, navodi se da nije postignut dogovor s doseljeničkom kompanijom koja tvrdi da ima pravo vlasništva nad zemljištem na kojem se nalaze kuće.

Palestinske porodice su naglasile da se protive bilo kakvom kompromisu koji podrazumijeva da im se oduzme pravo vlasništva nad domovima i to pravo prizna doseljenicima.

Izraelski Vrhovni sud je odredio rok do 6. maja u podne za četiri palestinske porodice kojima prijeti deložacija iz domova u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu da postignu dogovor s doseljenicima o vlasništvu nad zemljištem na kojem se nalaze kuće.

Vrhovni sud je pozvao da se u ponedjeljak, 10. maja, održi još jedno ročište vezano za pitanje porodica iz četvrti Sheikh Jarrah.

Ranjavanja i hapšenja

Prije dva dana je izbio sukob između Palestinaca i izraelskih okupacijskih snaga, koje su koristile gumene metke i šok bombe, što je rezultiralo ranjavanjem više od 20 Palestinaca i hapšenjem pet mladića.

Udruženje Crveni polumjesec Palestine potvrdilo je u četvrtak u saopćenju da je broj ranjenih u obračunima s izraelskom policijom u srijedu navečer porastao na 22 osobe.

U saopćenju se navodi da su pojedini građani zadobili povrede od gumenih metaka, zbog gušenja suzavcem koji je okupaciona vojska ispaljivala na protestante, a neki su i pretučeni.

Okupacijske snage su saopćile da je najmanje pet mladića lišeno slobode, dok su, prema izjavama stanovnika ovog naselja, vojnici upali u kuću porodice Al-Kurd, kojoj prijeti deložacija, te napali članove kuće i ispalili suzavac unutar objekta.

Dodali su da su okupacijski vojnici poprskali jedan broj prosvjednika otpadnom vodom, dok su doseljenici uzvikivali diskriminirajuće parole, pozivajući da se pokrenu napadi na Arape i protjeraju stanovnici naselja Sheikh Jarrah.

Protiv etničkog čišćenja

Četrnaest sindikata i organizacija civilnog društva u Velikoj Britaniji potpisalo je izjavu u kojoj se poziva britanska vlada da poduzme mjere po pitanju etničkog čišćenja koje Izrael provodi protiv Palestinaca u okupiranom Jerusalemu.

Organizacije koje su potpisale izjavu osudile su izraelsko ilegalno iseljavanje palestinskih porodica i predaju njihovih domova doseljenicima.

Organizacije su skrenule pažnju na, kako su to nazvale, demografsku manipulaciju i etničko čišćenje koje provodi Izrael, a kao primjer naveli su dešavanja u naselju Sheikh Jarrah.

Među potpisnicima izjave su Nacionalni sindikat radnika u prometu, Nacionalni sindikat učitelja, organizacija Palestinska kampanja solidarnosti, organizacija Jevreji za pravdu za Palestince, organizacija Zaustavite rat, kao i Izraelski odbor protiv uništavanja kuća.

Izraelski podnositelji zahtjeva žele deložirati još 58 Palestinaca iz njihovih domova, prema organizaciji Peace Now.

Palestinci kažu da je oko 500 Palestinaca suočeno s prijetnjom deložacije.

Upozorenja

Pokret Islamski džihad je upozorio izraelske okupatore da će uslijediti neočekivan odgovor ako ne povuku svoje odluke i nastave s napadima na stanovnike naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu.

Pokret je pozvao palestinsku javnost u okupiranom Jerusalemu da se svim silama suprotstave planovima doseljenika da napadnu na džamiju Al-Aqsa 28. dana ramazana.

Narodni front je, također, upozorio na posljedice upada jevrejskih ekstremista u džamiju Al-Aqsa i ustrajavanje okupatora da protjeraju stotine palestinskih stanovnika Jerusalema iz kvarta Sheikh Jarrah.

Mohammed al-Deif, komandant Hamasovog oružanog krila brigade Izz al-Din al-Qassam, upozorio je izraelske okupacijske vlasti i doseljenike da “ako agresija na stanovnike naselja Sheikh Jarrah u okupiranom Jerusalemu ne prestane odmah, brigada Al-Qassam neće stajati skrštenih ruku… okupatori će to skupo platiti“.

Deif je naglasio da vodstvo palestinskog otpora i brigada Al-Qassam pomno prate ono šta se događa u Jerusalemu, upućujući pozdrave nepokolebljivom narodu u naselju Sheikh Jarreh.

Protivljenje doseljeničkim naseljima

Evropska unija je pozvala Izrael da zaustavi izgradnju doseljeničkih naselja i rekla da neće priznati nikakve promjene na granicama iz 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalem.

Izgradnju doseljeničkih naselja je opisala kao nezakonitu prema međunarodnom pravu.

Evropska unija je saopćila da će namjera Izraela da izgradi 540 novih stambenih jedinica u naselju Abu Ghneim u okupiranom Jerusalemu odvojiti Istočni Jerusalem od Betlehema i potkopati buduće pregovore o rješenju s dvije države.

Također, smatra da je povećanje broja deložacija i rušenja, posebno u Sheikh Jarrahu i Silwanu u Istočnom Jerusalemu, te mogućnost rušenja zgrada u palestinskom selu Al-Walaja zabrinjavajuće i nezakonito prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO