Khamenei: Izrael nije država nego teroristički garnizon

Iranski vjerski lider pozvao je kršćanske i muslimanske vjerodostojnike da proglase haramom (zabranjenim) normalizaciju odnosa s Izraelom.

Ali Khamenei: Borba protiv despotskog režima je borba protiv ugnjetavanja i protiv terorizma (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je u petak muslimanske države da nastave borbu protiv Izraela, za kojeg je rekao da nije država, nego “teroristički garnizon“ protiv Palestinaca.

“Borba protiv despotskog režima je borba protiv ugnjetavanja i protiv terorizma. Javna je dužnost boriti se protiv ovog režima“, rekao je on u govoru koji je prenosila televizija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Khamenei je govorio na iranski Dan Kudsa, što je arapski naziv za Jerusalem, a koji se obilježava posljednjeg petka mjeseca ramazana.

Oponiranje Izraelu je mjerilo vjere u šiitskom Iranu, koji podržava palestinske i libanske islamske oružane grupe koje se protive miru s Izraelom, koji Teheran ne priznaje.

“Saradnja muslimanskih nacija po pitanju Kudsa [Jerusalema] noćna je mora za cioniste“, kazao je Khamenei.

Otkazana parada na Dan Kudsa

Pandemija korona virusa prisilila je Vladu Irana da otkaže svoju godišnju paradu na Dan Kudsa.

No, iranski državni mediji pokazali su snimke motocikala i vozila s palestinskim i libanskim zastavama Hezbollaha kako voze teheranskim ulicama.

Također su objavili fotografije ljudi kako spaljuju izraelske i američke zastave.

Khamenei je tokom govora, kako prenosi Anadolija, SAD, Veliku Britaniju i Izrael nazvao neprijateljima Palestine te poručio kako u njih ne treba imati povjerenja u kontekstu rješavanja palestinskog pitanja.

Iranski lider pozvao je kršćanske i muslimanske vjerodostojnike da proglase haramom (zabranjenim) normalizaciju odnosa s Izraelom.

Izvor: Agencije