Katar poziva Iran i SAD na ‘pozitivne’ razgovore

Ne želimo pojačavati tenzije koje bi negativno utjecale na Katar i regiju, kaže katarski ministar Al Thani.

Imamo snažne i strateške odnose sa Washingtonom i dobre sa Iranom, rekao je Mohammed bin Abdulrahman Al Thani (AFP)

Katar poziva SAD i Iran da stupe u „pozitivne“ diskusije, uoči četvrte i potencijalno odlučujuće runde razgovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kaže da ta zemlja poziva na spuštanje tenzija između Teherana i Washingtona, čije će se delegacije u petak u Beču odvojeno sastati sa evropskim, ruskim i kineskim pregovaračima u nastojanju da pronađu put do oživljavanja sporazuma.

„Imamo snažne i strateške odnose sa Washingtonom i dobre sa Iranom i ne želimo pojačavati tenzije koje bi negativno utjecale na Katar i regiju“, rekao je Al Thani.

„Kontinuirano pozivamo i ohrabrujemo SAD i Iran da na pozitivan način povedu pregovore“, dodao je Al Thani u intervjuu za Al Jazeeru.

Moguć dogovor u narednim sedmicama

Viši zvaničnik State Departmenta rekao je u četvrtak u Washingtonu da bi dogovor mogao biti postignut unutar nekoliko sedmica, kako bi SAD i Iran mogli nastaviti poštovati sporazum iz 2015. godine, ukoliko Iran donese tu političku odluku.

„Moguće je da ćemo vidjeti obostrani povratak poštovanju obaveza iz sporazuma u narednih nekoliko sedmica“, rekao je taj zvaničnik novinarima pod uvjetom anonimnosti.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je 2018. SAD iz sporazuma i vratio Iranu sankcije, a Teheran je godinu poslije odgovorio, te počeo sa obogaćivanjem urana u još sofisticiranijim centrifugama, što je izazvalo zabrinutost njegovih arapskih susjeda.

Izvor: Al Jazeera