Izbori u Britaniji: Konzervativci pobijedili u tvrđavi laburista

Konzervativna stranka Borisa Johnsona pobijedila je na izborima za člana parlamenta u gradu Hartlepoolu, višedesetljetnoj utvrdi laburista na sjeveru Engleske.

Nadmoćna pobjeda, koja Johnsonu daje još veću većinu u parlamentu, pojačat će pritisak na čelnika laburista Keira Starmera (EPA)

Konzervativna stranka Borisa Johnsona pobijedila je na izborima za člana parlamenta u gradu Hartlepoolu, višedesetljetnoj utvrdi laburista na sjeveru Engleske, čime se pojačava premijerov stisak na područjima koja tradicionalno podupiru opoziciju, prenosi Hina.

Konzervativna kandidatkinja Jill Mortimer pobijedila je laburističku kandidatkinju s 15.529 glasova prema 8.589, osiguravajući ono što bi se prije manje od deset godina smatralo nemogućim podvigom uklanjanja glavne opozicione Laburističke stranke s jednog od njenih središnjih uporišta u sjevernoj Engleskoj.

Nadmoćna pobjeda, koja Johnsonu daje još veću većinu u parlamentu, pojačat će pritisak na čelnika laburista Keira Starmera, suočenog s kritikama zbog neispunjenja obećanja da će oživjeti stranku nakon izborne katastrofe 2019. godine.

Laburisti pokušali upravljati očekivanjima

Rezultatom u Hartlepoolu nastavlja se trend koji je Johnson postavio na općim izborima 2019. godine kada je udario izravno u laburistička središta, takozvana područja Crvenog zida sjeverne i središnje Engleske, da bi osvojio dominantnu većinu u parlamentu.

Laburisti su pokušali upravljati očekivanjima u vezi s glasanjem, rekavši da će izbori u četvrtak biti teški u doba pandemije korona virusa, koja je pojačala potporu vladi zahvaljujući brzom uvođenju vakcina.

No, gubitak je bolan za Starmera, koji se borio da poveća svoju privlačnost biračkom tijelu, unatoč žestokim kritikama konzervativne vlade zbog početnog, tromog odgovora na krizu zbog COVID-a 19 i mogućih sukoba interesa.

Izvor: Agencije