EU predložila razvijanje liječničkog tretmana protiv COVID-19

Komisija kaže da će uložiti 130 miliona eura u studije, klinička ispitivanja i podršku proizvodnji i pristupu lijekovima protiv COVID-a 19.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je ove sedmice da je četvrtina svih stanovnika EU primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa (EPA)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je ove sedmice da je četvrtina svih stanovnika EU primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa (EPA)

Evropska komisija predložila je zemljama EU-a da udruže snage kako bi razvile i primijenile liječničke tretmane protiv COVID-a 19 u bloku od 27 država.

Evropska komisija navodi da vakcine neće iskorijeniti korona virus “preko noći”, a efikasni lijekovi i dalje će biti potrebni za liječenje pacijenata u bolnicama ili kod kuće, uključujući one sa simptomima nakon COVID-a 19, javlja AP a prenosi Fena.

Komisija želi uspostaviti portfelj od deset potencijalnih tretmana protiv COVID-a 19 s ciljem da se do oktobra odobre tri nova lijeka za liječenje COVID-a 19. Izvršna vlast kaže da bi još dva tretmana mogla biti odobrena do kraja godine.

Milioni eura za nove studije

Komisija kaže da će uložiti 90 miliona eura u studije i klinička ispitivanja i dodatnih 40 miliona eura za podršku proizvodnji i pristupu lijekovima protiv COVID-a 19.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je ove sedmice da je četvrtina svih stanovnika EU primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Kaže da je blok osigurao dovoljno doza za vakcinaciju 70 posto odraslog stanovništva u EU do kraja jula.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO