EK: Albanija i S. Makedonija ispunile zahtjeve Vijeća EU-a

Na zemljama članicama, odnosno Vijeću Evropske unije, je da postigne dogovor o pregovaračkim okvirima za Tiranu i Skoplje, naglašavaju u Evropskoj komisiji.

Prve međuvladine konferencije trebaju biti održane što prije, poručeno je iz Evropske komisije (EPA)

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je u petak da je pozicija EK-a “jasna i nepromijenjena” kada je riječ o ispunjenosti uslova i održavanja prvih međuvladinih konferencija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Naš stav je da su obje zemlje ispunile uslove i da bismo voljeli vidjeti da prve međuvladine konferencije budu održane što je prije moguće”, kazala je Pisonero, prenosi Tanjug.

Povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da je moguć i scenario “odvajanja” početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, u EK naglašavaju da je na zemljama članicama, odnosno Vijeću EU-a, da se postigne dogovor o pregovaračkim okvirima za Tiranu i Skoplje.

“Vijeće EU-a je u martu 2020. godine dogovorilo otvaranje pristupnih pregovora s obje države i navelo specifične uslove za Albaniju koje je zemlja ispunila. Spremni smo o tome izvijestiti Vijeće EU-a prije nego što se bude odlučivalo o pregovaračkim okvirima”, kaže Pisonero.

Bez dogovora Brisela, Sofije i Skoplja

Iako su početkom 2020. godine zemlje članice EU-a podržale otvaranje pristupnih pregovora i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, Bugarska je tokom godine blokirala pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, zbog optužbi za “lažni identitet Makedonije”.

Do ovog trenutka nije postignut dogovor između Brisela, Sofije i Skoplja, a blokada Sjeverene Makedonije je posredno blokirala i usvajanje pregovaračkog okvira za Albaniju, ali i usvajanje godišnjih zaključaka Vijeća EU-a o Zapadnom Balkanu.

Portugal, kao zemlja koja predsjedava Vijećem EU-a, najavila je da je planirano da u junu budu održane četiri međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom, kao zemljama koje već pregovaraju o članstvu, i prvi put s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Agencije