EK: Albanija i S. Makedonija ispunile zahtjeve Vijeća EU-a

Na zemljama članicama, odnosno Vijeću Evropske unije, je da postigne dogovor o pregovaračkim okvirima za Tiranu i Skoplje, naglašavaju u Evropskoj komisiji.

Prve međuvladine konferencije trebaju biti održane što prije, poručeno je iz Evropske komisije (EPA)
Prve međuvladine konferencije trebaju biti održane što prije, poručeno je iz Evropske komisije (EPA)

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je u petak da je pozicija EK-a “jasna i nepromijenjena” kada je riječ o ispunjenosti uslova i održavanja prvih međuvladinih konferencija s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“Naš stav je da su obje zemlje ispunile uslove i da bismo voljeli vidjeti da prve međuvladine konferencije budu održane što je prije moguće”, kazala je Pisonero, prenosi Tanjug.

Povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija da je moguć i scenario “odvajanja” početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, u EK naglašavaju da je na zemljama članicama, odnosno Vijeću EU-a, da se postigne dogovor o pregovaračkim okvirima za Tiranu i Skoplje.

“Vijeće EU-a je u martu 2020. godine dogovorilo otvaranje pristupnih pregovora s obje države i navelo specifične uslove za Albaniju koje je zemlja ispunila. Spremni smo o tome izvijestiti Vijeće EU-a prije nego što se bude odlučivalo o pregovaračkim okvirima”, kaže Pisonero.

Bez dogovora Brisela, Sofije i Skoplja

Iako su početkom 2020. godine zemlje članice EU-a podržale otvaranje pristupnih pregovora i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, Bugarska je tokom godine blokirala pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, zbog optužbi za “lažni identitet Makedonije”.

Do ovog trenutka nije postignut dogovor između Brisela, Sofije i Skoplja, a blokada Sjeverene Makedonije je posredno blokirala i usvajanje pregovaračkog okvira za Albaniju, ali i usvajanje godišnjih zaključaka Vijeća EU-a o Zapadnom Balkanu.

Portugal, kao zemlja koja predsjedava Vijećem EU-a, najavila je da je planirano da u junu budu održane četiri međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom, kao zemljama koje već pregovaraju o članstvu, i prvi put s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO