Blue Origin prima ponude za prvi ‘spektakularni turistički let u svemir’

Blue Origin je objavio ove sedmice da će ponuditi jedno mjesto na prvom letu pobjedniku nadmetanja na dražbi koja će trajati pet sedmica.

Letjelica New Shepard, koja predstavlja kombinaciju rakete i kapsule, autonomno bi prevezla šest putnika 100 kilometara iznad Zemlje (EPA - Ilustracija)

Blue Origin, svemirska tvrtka milijardera Jeffa Bezosa, planira 20. jula prvi suborbitalni turistički let u svemirskom brodu New Shepard što će predstavljati prekretnicu u natjecanju u privatnim komercijalnim svemirskim putovanjima, prenosi Hina.

Blue Origin je objavio ove sedmice da će ponuditi jedno mjesto na prvom letu pobjedniku nadmetanja na dražbi koja će trajati pet sedmica, a prikupljena sredstva donirat će se fondaciji koju je osnovala ta svemirska tvrtka.

Letjelica New Shepard, koja predstavlja kombinaciju rakete i kapsule, autonomno bi prevezla šest putnika 100 kilometara iznad Zemlje što je dovoljna visina da se iskusi nekoliko minuta bestežinskog stanja i vidi zakrivljenost planeta prije nego što se kapsula pod tlakom vrati uz pomoć padobrana na Zemlju.

Još nekoliko letova do kraja godine

Na kapsuli je šest prozora koji su tri puta veći od onih na zrakoplovu Boeing 747 i najveći su do sada korišteni u svemiru.

“Pogled će biti spektakularan”, kazala je direktorica prodaje u Blue Originu Ariane Cornell.

Nakon tog leta iz Teksasa u julu, Blue Origin planira još nekoliko letova do kraja godine.

Cornell je odbila otkriti cijenu karte, a u 2018. se spominjao iznos od najmanje 200.000 dolara po karti.

U svemiru je do sada bilo 569 osoba.

Izvor: Agencije