Bjelorusija: Zatvorske kazne za 14 demonstranata

Među kažnjenima je i jedan ruski državljanin, koji je dobio godinu dana zatvora, a ostali dvostruko više.

Demonstracije širom zemlje zahvatile su Bjelorusiju nakon predsjedničkih izbora održanih 9. augusta prošle godine (EPA)

Sud u Brestu izrekao je zatvorske kazne za 14 osoba, uključujući jednog ruskog državljanina, zbog učešća u masovnim neredima u prijestolnici bjeloruske regije kod granice s Poljskom nakon predsjedničkih izbora održanih prošle godine.

Prema pisanju lista Brestskaya Gazeta, bjeloruski državljani osuđeni su na dvije godine zatvora, dok je Rus dobio godinu dana u općoj popravnoj ustanovi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Ovo je jedan od najvećih krivičnih slučajeva povezanih s protestima u Brestu nakon izbora.

Grupa demonstranata je 13. septembra prošle godine izašla je na ulice grada.

Demonstracije nakon predsjedničkih izbora

Približno 100 ljudi se smatra osumnjičenima u ovom slučaju i oni su optuženi za aktivno učešće u masovnim akcijama koje, kako se navodi, krše javni red, što je dovelo do poremećaja u radu saobraćaja, firmi i organizacija.

Državno tužilaštvo tvrdi da je zbog postupaka demonstranata vozni park trolejbusa pretrpeo štetu od 618,55 bjeloruskih rubalja (oko 240 dolara), a autobusa u iznosu od 40,37 rubalja (približno 15 dolara).

Okružni sud Lenjinskog u Brestu donio je presudu prvoj grupi osumnjičenih 25. februara, a drugoj 15. marta.

Demonstracije širom zemlje zahvatile su Bjelorusiju nakon predsjedničkih izbora održanih 9. augusta prošle godine.

Protesti prerasli u žestoke sukobe

Prema zvaničnim rezultatima državne izborne komisije, aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko odnio je uvjerljivu pobjedu sa 80,10 posto glasova.

Njegova najbliža protivnica u izbornoj trci Svetlana Tihanovska našla se na drugom mjestu sa 10,12 posto glasačkih listića.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. augusta, u centru Minska i drugim bjeloruskim gradovima izbili su masovni protesti koji su prerasli u žestoke sukobe između demonstranata i policije.

Izvor: Agencije