Zelenski traži od NATO-a da poveća prisustvo u regiji

Ukrajinski predsjednik zatražio je od SAD-a da podrži zahtjev Kijeva za uključivanje u Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlanskoj alijansi.

Sa sastanka Volodimira Zelenskog i Antonyja Blinkena u Kijevu (EPA)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u četvrtak Sjevernoatlansku alijansu da poveća prisustvo u regiji.

Također je zatražio od SAD-a da podrži zahtjev zvaničnog Kijeva za uključivanje u Akcioni plan za članstvo u NATO-u na samitu Alijanse u junu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Tražimo pomoć SAD-a u otpočinjanju ovog procesa“, navodi se u saopćenju Zelenskog, koje je objavljeno nakon njegovog sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Kijevu.

Nešto ranije je Blinken izjavio kako SAD aktivno nastoji povećati pomoć Ukrajini u oblasti sigurnosti, a istovremeno je optužio Rusiju da je ostavila znatan broj vojnika i naoružanja kod granice s Ukrajinom, uprkos najavama o povlačenju.

Vojna oprema i podrška

Ranije u četvrtak je objavljeno kako je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio kako će s Blinkenom razgovarati o pitanju podrške u vojnoj opremi, uključujući sisteme protivzračne odbrane.

Kuleba je za CNN kazao da će Ukrajina od SAD-a tražiti sisteme protivzračne odbrane i tehnologiju protiv djelovanja snajperista.

U momentima dok traju tenzije između Kijeva i Moskve, šef ukrajinske diplomatije je poručio kako će s američkim kolegom razgovarati o pitanju podrške SAD-a u vojnoj opremi.

“Želim jasno kazati da se ne radi samo o pomoći SAD-a, već i o kupovini. Želimo da ovo partnerstvo bude dvosmjerno“, rekao je Kuleba.

Izvor: Agencije