WHO: Sinovac vakcina efikasna, nedostaju neki podaci

Uvjerili smo se da su dvije doze CoronaVac efikasne u sprečavanju COVID-19 kod odraslih u uzrastu od 18-59 godina, kažu iz WHO-a.

Vakcina koju je proizveo Sinovac odobrena je u 32 zemlje (EPA)

Vakcina protiv COVID-19, koju je proizveo kineski Sinovac, efikasna je u prevenciji bolesti kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, ali nedostaju neki kvalitativni podaci o riziku od ozbiljnih neželjenih efekata njene primjene, utvrdili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dokument o procjeni podataka kineske CoronaVac vakcine je pripremila Strateška savjetodavna grupa stručnjaka WHO-a (SAGE) na osnovu rezultata faze 3 kliničkih ispitivanja u Kini, Brazilu, Indoneziji, Turskoj i Čileu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Uvjerili smo se da su dvije doze CoronaVac efikasne u sprečavanju COVID-19 kod odraslih u uzrastu od 18-59 godina”, naveo je SAGE u procjeni objavljenoj na web stranici WHO-a.

Nedostatak podataka

U saopćenju je navedeno da postoji nedostatak u dokazima o sigurnosti upotrebe vakcine tokom trudnoće, kao i o sigurnosti i efikasnosti kod starijih odraslih osoba sa osnovnom bolešću, ali i procjene u vezi rijetkih neželjenih pojava otkrivenih praćenjem primjene nakon odobrenja.

Vakcina koju je proizveo Sinovac odobrena je u 32 zemlje, kojima je distribuirano 260 miliona doza, saopćili su stručnjaci SAGE.

Stručnjaci su poručili da su se samo djelimično uvjerili da je rizik od ozbiljnih neželjenih efekata nizak kod ljudi mlađih od 60 godina, ali da nije pruženo dovoljno kvalitetnih dokaza da takav rizik ne postoji za osobe starije od 60 godina.

Efikasnost vakcine

Takav stav je naveden i kada je u pitanju efikasnost vakcine kod osoba sa komorbiditetima ili zdravstvenim stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika COVID-19.

Analiza SAGE je pripremljena jer tehnička savjetodavna grupa WHO-a trenutno razmatra Sinovac vakcinu za hitnu upotrebu, a pozitivan ishod bi joj otvorio put za distribuciju preko COVAX-a i pružio veoma važnu međunarodnu podršku.

Analiza Sinovac vakcine uslijedila je nakon što su stručnjaci WHO-a izrazili vrlo nisko povjerenje u podatke kineskog Sinopharma o njegovoj vakcini protiv COVID-19 u pogledu rizika od ozbiljnih neželjenih efekata kod pojedinih pacijenata, a istovremeno su izrazili puno povjerenje u sposobnost vakcine da spriječi zaražavanje korona virusom, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Izvor: Agencije