Video: Muskova raketa Starship konačno uspješno sletjela

Tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu (Reuters)

Prototip rakete kompanije SpaceX američkog milijardera Elona Muska Starship, uspjela je uspješno sletjeti, nakon četiri neuspješna pokušaja.

Starship je poletio sa lokacije te kompanije u Boca Chicu na jugu američke savezne države Texas i dostigao je planiranu maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdio, a zatim se vrhom prema dole usmjerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letjelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Uspjeh u petom lansiranju

Musk je vijest o uspješnom slijetanju objavio na Twitteru koristeći jezik specifičan za svemirske letove: „Slijetanje Starshipa nominalno!”.

Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Mjeseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letjelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Izvor: Agencije