Video: Muskova raketa Starship konačno uspješno sletjela

Tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu (Reuters)
Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu (Reuters)

Prototip rakete kompanije SpaceX američkog milijardera Elona Muska Starship, uspjela je uspješno sletjeti, nakon četiri neuspješna pokušaja.

Starship je poletio sa lokacije te kompanije u Boca Chicu na jugu američke savezne države Texas i dostigao je planiranu maksimalnu visinu od 10 kilometara, nakon čega je na trenutak lebdio, a zatim se vrhom prema dole usmjerio nazad ka Zemlji.

Nakon što se vratila u vertikalni položaj, letjelica se mirno spustila.

Na video snimku spuštanja vidi se kako plamen i nakon što se motor isključio, ali je automatski sistem za suzbijanje vatre ispustio mlaz vode i ugasio je.

Uspjeh u petom lansiranju

Musk je vijest o uspješnom slijetanju objavio na Twitteru koristeći jezik specifičan za svemirske letove: „Slijetanje Starshipa nominalno!”.

Ovaj uspjeh je ključna prekretnica za privatnu kompaniju Elona Muska u razvoju letjelice za višekratnu upotrebu, sposobne da nosi velike količine tereta i astronauta do Mjeseca i Marsa.

Ovo je bilo peto lansiranje potpuno kompletiranog modela letjelice na visinu od 10 kilometara od decembra 2020. godine, a tokom prethodnih pokušaja letjelice su eksplodirale pri slijetanju ili neposredno nakon njega.

Izvor: Agencije

Povezane

Prototip rakete koja se razvija kako bi ljude prevezla do Marsa, američke kompanije SpaceX, izvela je drugi testni let. Cijeli proces se odvijao prema planu do trenutka slijetanja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO