Izraelska vojska ubila 16-godišnjeg Palestinca; podlegao i 19-godišnji Izraelac

Incident u kojem je poginuo 16-godišnji Palestinac dogodio se u blizini sela Beita južno od Nablusa.

Napetosti su bile velike tokom ramazana, a dostigle su vrhunac višednevnim sukobima izraelske policije i Palestinaca u blizini Starog grada Jerusalema (Reuters)

Palestinski dužnosnici objavili su kako je u sukobima s izraelskim vojnicima u srijedu na Zapadnoj obali ubijen 16-godišnji palestinski dječak, dok su izraelske vlasti objavile kako je 19-godišnji Izraelac, koji je u nedjelju ranjen iz vatrenog oružja, a na kojega je navodno pucao Palestinac, podlegao ozljedama i preminuo, prenosi Hina.

Incident u kojem je poginuo 16-godišnji Palestinac dogodio se u blizini sela Beita južno od Nablusa kada je izraelska vojska pucala na demonstrante koji su na nju bacali Molotovljeve koktele.

“Naše snage djelovale su kako bi spriječile demonstrante pucajući na njih. U vezi ovog incidenta bit će pokrenuta istraga”, objavila je glasnogovornica izraelske vojske.

Napetost tokom ramazana

Posljednjih nekoliko dana Palestinci u Beiti sukobljavaju se s izraelskim vojnicima zbog pretraživanja tog područja u potrazi za napadačem koji je u nedjelju otvorio vatru na kontrolnoj tački na Zapadnoj obali te pritom ranio tri Izraelca od kojih je jedan u srijedu preminuo.

Izraelska sigurnosna služba Sin Bet objavila je kako je uhapsila Palestinca osumnjičenog za pucnjavu identificiravši ga kao 44-godišnjeg stanovnika sela Turmus Ayya, koji nije povezan ni sa jednom militantnom grupom.

Napetosti su bile velike na Zapadnoj obali i u Jerusalemu tokom ramazana, a dostigle su vrhunac višednevnim sukobima izraelske policije i Palestinaca u blizini Starog grada Jerusalema nakon što je policija blokirala pristup područjima u kojima se Palestinci obično okupljaju u velikom broju tokom muslimanskog mjeseca posta.

Ljudi su također na ivici uoči predstojećeg sudskog ročišta u izraelsko-palestinskom sporu oko vlasništva nad zemljom u okrugu Sheikh Jarrar u istočnom Jeruzalemu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO